Vakantieweer Europa: warm zomerweer met flink wat zon

22 juli 2021, 07:30

Na de regio’s noord en midden begint dit weekend ook in regio zuid de schoolvakantie. In het noorden van het land begint ook de bouwvak en zijn veel mensen vrij. Ga je naar het buitenland, of weet je nog niet waar je heen wilt gaan? In dit artikel vertellen we waar je het mooiste vakantieweer kan vinden.

Na het noodweer van vorige week is het nu droog en vrij zonnige zomerweer in grote delen van Europa. Niet alleen in ons land, maar ook in de ons omringende landen België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland is het prima vakantieweer met veel zonneschijn. Een paar uurtjes in de auto en er is nagenoeg hetzelfde weertype als in Nederland.

Wel maakt het midden van Duitsland donderdag kans op een bui en vrijdag zien we in Frankrijk geleidelijk de bewolking toenemen. In Bretagne is vrijdagmiddag kans op enkele buien. Vrijdagavond stijgt in de Dordogne de kans op stevige regen- en onweersbuien en menigeen op de diverse campings in deze streek moeten hier toch rekening mee houden.

Vakantieweer in de Dordogne

Foto: AdobeStock / Thieury

De regen- en onweersbuien trekken zaterdag noordwaarts en België, Luxemburg en de westelijke delen van Duitsland krijgen in het weekend met flinke regen- en onweersbuien te maken. Ook ons eigen land krijgt later op zaterdag te maken met deze regen- en onweersbuien. De verwachting voor vakantiegangers in Nederland lees je hier.

De temperatuur stijgt tot in het weekend op veel plaatsen naar 25 tot 30 graden. In het zuiden van Frankrijk is het tropisch warm met temperaturen boven 30 graden. De regen- en onweersbuien laten het kwik na het weekend wel geleidelijk wat dalen, maar met 25 graden en geregeld zonneschijn is het prima zomerweer. Later volgende week wordt het langzaam weer wat warmer en komt op veel plaatsen de 30 graden weer in zicht.

Zomerweer in de Middellandse Zee

Foto: AdobeStock / Ugo

Prima zomerweer aan de Middellandse Zee

In de landen aan de Middellandse Zee is het prima vakantieweer. De zon schijnt volop en het is tot in het weekend droog. Zondag stijgt in Portugal en in het noorden van Spanje de kans op enkele regen- en onweersbuien en deze buien trekken na het weekend verder over het Iberisch Schiereiland. Ook het zuiden van Frankrijk krijgt na het weekend met deze buien te maken.

In Italië en ook op de Balkan is het prima zomerweer. De zon schijnt flink, maar dagelijks komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. Vooral in het noorden van Italië, maar ook in de Apennijnen is kans op stevige onweersbuien. Met temperaturen van 30 tot 35 graden is het over het algemeen goed toeven. Smeer je wel goed in, want de zonkracht is heel hoog en bereikt soms zonkracht 10. Verbranding ligt al na 10 minuten op de loer.

Ook in Griekenland is het prima weer om lekker uit te rusten. De zon schijnt flink, maar tijdens en na het weekend is met name op het vasteland kans op een regen- of onweersbui. Op de stranden waait een verkoelende en in de Egeïsche Zee een stevige bries waardoor het voor het gevoel aangenaam is. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 30 en 33 graden. Op het vasteland stijgt het kwik naar waarden rond 35 graden of hoger en dat is ronduit heet.

Vakantieweer Italië

Foto: AdobeStock / Freesurf

Onweersbuien in de Alpenlanden

In de Alpenlanden schijnt geregeld de zon en de eerste dagen komen vooral aan de zuidkant van de Alpen enkele regen- en onweersbuien voor. Zaterdag komen in Zwitserland en bij het Lago Maggiore in het noorden van Italië stevige regen en onweersbuien tot ontwikkeling. Deze buien trekken geleidelijk naar het oosten en zondag is Oostenrijk aan de beurt met regen en onweer. Volgende week blijft het in de Alpenlanden wisselvallig zomerweer met geregeld zon en vooral in de middag enkele regen- en onweersbuien.

Als je in Nederland blijft dan volg je natuurlijk het meest uitgebreide weerbericht.

Hoofdfoto: AdobeStock / cge2010

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black