Verloren ijs op Antarctica en Groenland vervijfvoudigd sinds 1992

22 april 2023, 09:45

Klimaatverandering
Zee-ijs. Foto: ANP/EPA/KAJETAN DEJA/ALFRED WEGENER INSTITUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Uit een nieuw rapport blijkt dat de afname van ijs op Groenland en Antarctica sinds de jaren negentig is vervijfvoudigd. Het verlies van het ijs heeft nu bovendien voor een kwart van de totale zeespiegelstijging gezorgd, schrijft de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Sinds de metingen in 1992 begonnen, is er als gevolg van klimaatverandering jaarlijks ijs van de poolkappen verloren gegaan. In de afgelopen tien jaar nam de afname het ergst af, blijkt uit het rapport.

Vanaf het moment dat de metingen van het verlies van de ijskappen begonnen, is de zeespiegel met ongeveer 21 millimeter gestegen. In 1990 was het verlies van de ijskappen slechts verantwoordelijk voor 5,6% van de zeespiegelstijging. Inmiddels is dit opgelopen tot maar liefst 25,6%.

Als de ijskappen in dit tempo blijven smelten, verwacht het International Panel on Climate Change (IPCC) dat tegen het einde van deze eeuw de zeespiegel wereldwijd kan stijgen met 148 tot 272 millimeter. Dit kan er toe leiden dat meerdere kustgebieden in de wereld in gevaar komen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven