Zomertijd start met kouder weer

22 maart 2023, 07:05

Tijd en seizoenen
Regen en natte sneeuw tijdens wandeling met paraplu. Foto: Ben Saanen

Het ingaan van de zomertijd kost ons een uur nachtrust, maar daar staat tegenover dat de dagen steeds langer worden en dat de lente langzaam vordert. Maar het weer valt aan het begin van de zomertijd terug naar de winterstand. Hieronder kun je lezen wat ons allemaal te wachten staat.

Deze week is het niet echt lekker weer. Het ene regengebied na het andere trekt over het land en tijdens droge perioden laat de zon zich amper zien. Daarbij staat een vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Met 11 tot 14 graden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar en donderdag en vrijdag kan het regionaal 15 of 16 graden worden.

Toevallig draait de wind na het ingaan van de zomertijd naar het noordwesten tot noorden. Koude lucht uit het noordwesten van Europa veroorzaakt een temperatuurdaling en een ander weertype. Zondag is het 8 tot 10 graden en na het weekend is het in de middag 7 tot 9 graden. Regenachtig weer met eindeloze wolkenvelden maken plaats voor buien en droge perioden. Met de temperatuurdaling kunnen de buien ook winters worden met een mix van regen, natte sneeuw of hagel.

Lees ook hoe zomertijd en wintertijd zijn ontstaan.

Waterkoud

’s Nachts daalt de temperatuur naar 1 tot 4 graden en tijdens heldere perioden kan het tot vorst komen. Vooral na zo’n koude nacht ligt de gevoelstemperatuur in de ochtend nog een tijd onder nul en in combinatie met wind en buien is het waterkoud.

Het koudere weer heeft ook voordelen. Tussen de buien door kunnen we vooral maandag ook zon verwachten en dat is deze week vaak wel anders. Het koudere weer is ook gunstig voor hooikoortspatiënten. Het bloeiseizoen van de berk gaat bijna beginnen en warm en zonnig weer kan de bloei vervroegen. Nu lijkt dat niet te gebeuren en een noordwestenwind is vooral in de kustgebieden vrij schoon.

Laagstaande zon

Met het verzetten van de klok krijgt het verkeer in de ochtendspits opeens meer te maken met een laagstaande zon en de avondspits juist niet. Hoe dat zit lees je hier.

Het kan een tijdje duren voordat je gewend bent aan de zomertijd en deze halfjaarlijkse wisseling heeft voor- en nadelen. Hier lees je de voordelen van een tussenoplossing.

Daarna minder koud

Later volgende week valt de temperatuur waarschijnlijk weer een paar graden hoger uit en hebben we normale waarden van 9 tot 12 graden. Het blijft wisselvallig, maar uit de buien valt dan waarschijnlijk alleen regen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven