Stookadvies: geen hout stoken komende avonden

22 januari 2021, 18:11

1871a8e3-har-van-knippenberg-stookadvies-stook-geen-hout-komende-avonden-1280x600

Wie de houtkachel aan wil steken kan dat de komende dagen ’s avonds beter niet doen. Er staat weinig wind en het is vrij koud. Luchtvervuiling blijft daardoor hangen en door houtrook verslechtert de luchtkwaliteit nog meer. Mensen met longaandoeningen moeten komende avonden dan ook rekening houden met extra klachten.

Houtrook is voor iedereen ongezond, maar mensen met longziekten, hart- en vaatziekten en ouderen kunnen direct last krijgen van de vieze lucht. Overdag staat er de komende dagen nog wel genoeg wind en wordt de rook van kachels goed weggeblazen, maar ’s avonds waait het nauwelijks. Vooral zaterdagavond kan de luchtkwaliteit slecht worden, maar ook vanavond al is de luchtkwaliteit onvoldoende. Omdat er weinig neerslag valt spoelt de lucht ook niet schoon.

Lees ook: Dit is het effect van fijnstof op je gezondheid en hier komt het vandaan

Tot en met halverwege volgende week moeten we vooral ’s avonds rekening houden met een matige tot slechte luchtkwaliteit en blijft het advies om geen hout te stoken. Vanaf woensdag nemen de wind en de kans op regen toe en is de lucht weer schoner.

In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je wat voor weer we precies verwachten in jouw regio.

Foto: Har van Knippenberg

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook