Weeronline
Weeronline
  Pollenpiek bijvoet op komst

  Hooikoortspatiënten opgelet: pollenpiek bijvoet komt eraan

  Aangemaakt: 21 jul 2020, 07:00 uur

  Het graspollenseizoen is al weer op zijn retour, maar het hooikoortsseizoen is daarmee niet voorbij. Wat veel hooikoortspatiënten zich niet realiseren is dat midden in de zomer bijvoetpollen flink wat hooikoortsklachten kan veroorzaken. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei en begint de pollenpiek van de bijvoet. Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeen pollen verspreiden.

  Het graspollenseizoen is dit jaar minder zwaar dan gebruikelijk geweest. Mogelijk heeft de recorddroge situatie in het voorjaar de groei van grassen getemperd. Ondanks dat het graspollenseizoen inmiddels op zijn retour is kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog behoorlijk oplopen en flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. De regen die de afgelopen weken is gevallen zorgt voor groeizame condities. Doordat het deze dagen overwegend droog is kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

  Heel wat hooikoortspatiënten ervaren in juli en augustus een toename van hooikoortsklachten. Dat kan door graspollen komen, maar bijvoetpollen is ook een waarschijnlijke kandidaat als veroorzaker van de klachten. Uit een eerder onderzoek van Wageningen University en het LUMC bleek dat van de bijna 5000 mensen die getest waren op hooikoorts 23 procent positief getest was voor pollen van kruiden. Tien procent van de geteste mensen gaf aan ook voor bijvoet positief te zijn.

  Pollenpiek bijvoet begint dit weekend

  Volgens de Pollenplanner van Wageningen University zal de komende dagen de bijvoetpollenconcentratie op gaan lopen. Vanaf komend weekend start de piekperiode. Die pollenpiek van de bijvoet houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij. Hoe hoog de pollenconcentratie op kan lopen is afhankelijk van het aantal pollen dat geproduceerd wordt en de weersomstandigheden gedurende de bloei.

  Lees ook: Wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen?

  Bijvoet veroorzaakt komende tijd veel klachten

  De bijvoetplanten staan er momenteel goed bij. Ze hebben geen last gehad van de droogte en geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme juni. In juni viel er ook genoeg neerslag wat het groeizaam weer maakte. Ook komende tijd is er volgens de weersverwachting van Weeronline sprake van groeizame omstandigheden. Vanaf eind deze week is dagelijks kans op enkele buien. Tussendoor schijnt de zon en de maximumtemperatuur ligt meestal tussen 20 en 25 graden. Tijdens de lange droge perioden die er ook zullen zijn kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

  Lees ook: Bij welk weer heb je het meeste last van hooikoorts?

  Alsemambrosia na bijvoet

  Na de bloeiperiode van bijvoet hebben we nog een andere hooikoortsplant op de hooikoortsagenda staan. De alsemambrosia. Alsemambrosia is al jarenlang met een opmars bezig in Nederland. De pollenconcentratie is echter tot nu toe nog zeer laag gebleven. Ambosiapollen is zeer allergeen wat betekent dat je al bij een lage pollenconcentratie al flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

  Alsemambrosia veroorzaakt later in augustus klachten

  Alsemambrosia gaat pas echt goed groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn. Er worden nu al flinke planten aangetroffen, maar het eerste pollen wordt pas verwacht vanaf halverwege augustus. We raden echter aan om de plant al voor deze in bloei komen te verwijderen. Maak ook een foto van de plant(en) en geef die door via Waarneming.nl. Probeer bij het verwijderen contact met de huid te vermijden en zo minder risico te lopen om een allergie voor alsemambrosia te ontwikkelen.

  Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University en Jaco van Wezel, Weeronline

  Foto’s: Arnold van Vliet

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel