Dit weer kan je met Carnaval verwachten

21 februari 2022, 11:30

Feestdagen
Carnaval in het Kielegat. Foto: Henk Voermans

Van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart wordt Carnaval gevierd. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen gaat dit feest door. Het weerbeeld ziet er in het weekend goed uit, maar of dat ook na het weekend zo blijft lees je in deze verwachting.

Na al het stormgeweld van de laatste dagen ziet het weerbeeld er komend weekend en volgende week goed uit voor feestvierders. In het weekend blijft het droog en schijnt de zon flink. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden en er staat over het algemeen niet veel wind. De nachten verlopen wat kouder met temperaturen rond of zelfs iets onder het vriespunt. Als je een warme kroeg verlaat, is dit wel iets om rekening mee te houden.

Na het weekend neemt de bewolking toe en mogelijk valt wat regen. Toch zal het dan met name in de zuidelijke helft van het land over het algemeen droog blijven met geregeld zonneschijn. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar dubbele cijfers van 12 of 13 graden. Feestvierders kunnen dan ook niet alleen genieten van het Carnaval, maar ook van heerlijk weer.

Veel optochten al verplaatst

Veel optochten en evenementen zijn al afgelast of verplaatst naar Hemelvaartsdag, Pinksteren of naar de zomer. Er zullen dan ook verschillende kleinschalige activiteiten plaatsenvinden die per stad of dorp kunnen verschillen. Het is dit jaar voornamelijk een kroegenfeest, maar door de versoepelingen staan veel gemeentes wel buitenbars, terrassen en muziek toe.

In het dorp Prinsenbeek, tijdens Carnaval ‘Boemeldonck’ genoemd, is de optocht verplaatst naar Pinksteren. In Tilburg (Kruikenstad) is de optocht verzet naar zondag 27 maart. Ook in Limburg zijn veel optochten verplaatst en dat geldt ook voor de rest van het land. Het advies is dan ook om goed te kijken wat de plannen zijn in jouw dorp of stad.

Versoepelingen rondom Carnaval

De versoepelingen die het kabinet vorige week heeft afgekondigd komen voor carnavalsvierders precies op tijd. Er zijn normale openings- en sluitingstijden en op plaatsen waar minder dan 500 bezoekers zijn is geen coronatoegangsbewijs nodig. Daar waar meer dan 500 bezoekers aanwezig zijn geldt de 1G-regel. Dat betekent dat iedereen in het bezit moet zijn van een negatieve testuitslag. Verder hoeft er geen afstand meer worden gehouden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven