Dit wordt het weer tijdens de verkiezingsdag

21 november 2023, 07:30

Het is prima weer tijdens de verkiezingsdag. Foto: Gerard van Vugt

Nog één dag en dan kunnen we met zijn allen naar de stembus. Ga jij stemmen? In dit artikel lees jij wat voor weer we verwachten op de verkiezingsdag.

Het hele natte weer van afgelopen weken zijn we kwijt en vandaag blijft de neerslag beperkt tot enkele lokale buien of wat licht gespetter. Alle details over het weer van vandaag lees je in het het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Droog naar de stembus

We krijgen een koude nacht met in het binnenland op uitgebreide schaal temperaturen rond of net onder het vriespunt. In het westen is het 1 tot 3 graden. In de ochtend stijgt de temperatuur maar heel langzaam. Er is ook veel bewolking en lokaal komt mist voor, dus het wordt een koude stembusgang. De mist lost langzaam op en lokaal schijnt de zon. Vooral in het zuidoosten is kans op zonneschijn.

In de middag blijven we te maken houden met wolkenvelden en schijnt slechts af en toe de zon. Met een middagtemperatuur van 4 of 5 graden in het oosten en een graad of 8 in het westen mogen we best spreken van een koude novemberdag. Gelukkig blijft het dan wel droog.

Stemmen, verkiezingen
Foto: Ria Lurvink
Stemmen, verkiezingen Foto: Ria Lurvink

In de avond toch de paraplu mee?

In de avond voert een matige zuidwestenwind minder koude lucht aan en stijgt de temperatuur halverwege de avond naar 5 tot 10 graden. Helemaal in het noorden kan dan een beetje regen vallen en is het handig om de regenradar te bekijken. Wanneer de stembussen gesloten zijn en de stemmen geteld worden stijgt de temperatuur nog wat verder. In de nacht naar donderdag wordt het 7 tot 12 graden.

Regen van invloed op opkomstcijfers

Een enkele bui is geen reden om niet te gaan stemmen, maar dat is langdurige regen voor sommige mensen wel. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2 tot 3% hogere opkomst dan een bewolkte en regenachtige dag. Ook bij aangename temperaturen is de opkomst iets (circa 1%) hoger.

Voor de partijkeuze is de invloed van slecht weer veel lastiger aan te tonen. Wel is het aannemelijk dat de ‘zwevende kiezer’ eerder thuis zal blijven dan de kiezer die al jarenlang trouw is aan een bepaalde partij.

De vorige Tweede Kamerverkiezingen waren op 17 maart 2021. Het weerbeeld was tijdens de stembusgang een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur lag tussen 7 en 9 graden. De opkomst was 78,7%. Vier jaar daarvoor stemden we op 15 maart ook voor de Tweede Kamer. Het was toen overal droog, de zon scheen flink en het werd 11 tot 15 graden. De opkomst was met 81,6% dan ook duidelijk hoger.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black