Weekverwachting: kletsnat tot Kerst

20 december 2020, 19:16

Weekverwachting
d4f76279-regen-ben-saanen-1280x600
d4f76279-regen-ben-saanen-1280x600
d4f76279-regen-ben-saanen-1280x600

Tijdens Kerst is het op een enkel buitje na droog, maar tot Eerste Kerstdag verloopt de week kletsnat. Van maandag tot en met donderdag valt op veel plaatsen ruim een halve maandsom aan regen. Daarbij is het tot en met woensdag zeer zacht. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden. Met de Kerstdagen is het gevoelig kouder en kan het in de nachten lokaal vriezen. Ook is winterse neerslag tijdens een buitje niet uitgesloten.

De week begint kletsnat met maandag vanuit het zuidwesten perioden met regen. Overdag is het 6-9 graden, maar maandagavond loopt het kwik op naar 10-12 graden. Er waait een stevige wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Dinsdag en woensdag is het nog iets warmer met 10-13 graden. In Zuid-Limburg zou het zelfs 14 graden kunnen worden. Lekker buiten zitten is er echter niet bij, want beide dagen verlopen kletsnat.

Kouder na woensdag

Donderdag steekt een koude noordenwind op. De maxima van 7-10 graden worden vlak na middernacht al genoteerd en in de middag is het een graad of 6. De stevige wind maakt het, vooral in de kustprovincies, voor het gevoel nog een stuk kouder. Ook trekken er flink wat buien vanaf zee over het land.

In totaal valt tot en met donderdag met verspreid over het land 35-60 mm regen. Ter vergelijk: in een gemiddelde decembermaand valt ongeveer 80 mm neerslag.

9fdab7d3-eerste-sneeuwvlokken-van-winter-2020-op-komst
9fdab7d3-eerste-sneeuwvlokken-van-winter-2020-op-komst

Foto: ANP / Marcel van Hoorn

Klein kansje op winterse neerslag met Kerst

Tijdens Kerst is er een afwisseling van wolkenvelden, zon en enkele buitjes. Winterse neerslag is hierbij niet helemaal uitgesloten en vooral in de heuvels van Limburg zou het misschien eventjes wit kunnen worden. Tijdens beide dagen komen de maxima uit op 5-7 graden. In de nachten daalt de temperatuur landinwaarts lokaal naar het vriespunt.

Lees alles over de koudste en meest witte Kerst.

Hoofdfoto: Ben Saanen

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven