Opnieuw veel sneeuw in de Alpen

20 januari 2021, 16:11

598a0082-mieders19-01-2021_moment-1280x600

De noordelijke Alpen hadden vorige week een flink pak sneeuw en de komende dagen wordt juist aan de zuidkant veel sneeuw verwacht. In dit artikel kun je lezen hoeveel sneeuw er wordt verwacht en waar de meeste sneeuw zal vallen. Ook in het weekend is het nog niet gedaan met de sneeuwval en krijgen de noordelijke gebieden en pak verse sneeuw.

Met een westelijke tot zuidwestelijke stroming worden de komende dagen storingen en neerslaggebieden richting de Alpen gestuurd. Dit gaat vooral aan de zuidkant van de Alpen voor een flink pak sneeuw zorgen terwijl er aan de noordkant veel minder sneeuw wordt verwacht.

In de nacht naar donderdag valt de eerste sneeuw. Pas in de loop van vrijdag en zaterdagochtend trekt de sneeuwval naar het oosten weg. Toch zal niet overal de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Met de westelijke stroming wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Zo stijgt de sneeuwvalgrens tot en met vrijdag naar 1500 tot 1700 meter in de Franse Alpen en 1200 tot 1500 meter in de Italiaanse Alpen. In de nacht naar zaterdag stroomt weer koelere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens naar 500 tot 600 meter waardoor veel dalen ook weer even wit zullen worden.

Plaatselijk een meter sneeuw

Uiteindelijk valt er boven de 1500 meter tussen de 20 en 40 cm verse sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. In de Franse Alpen, Lombardije en Karinthië valt de meeste sneeuw: 40 tot 80 centimeter. Lokaal valt in het noordoosten van Italië meer dan 1 meter aan verse sneeuw.

9f4e0962-stubaital-19-01-2021_moment

Webcambeeld Stubaital

Sneeuwval verplaatst naar noordkant Alpen

In het weekend draait de wind naar noordwestelijke richting. Hierdoor bewegen storingen naar de noordkant van de Alpen en wordt daar ook weer sneeuw verwacht. In de koudere lucht zal de vorstgrens ook een stuk lager liggen waardoor de neerslag ook in veel dalen in de vorm van sneeuw zal vallen. Het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel sneeuw er zal vallen. Toch lijkt het erop dat regio’s aan de noordkant van de Alpen zich op kunnen maken voor een flink pak verse sneeuw. Ondanks de reisbeperkingen en gesloten skigebieden kunnen we gelukkig wel meegenieten van de fraaie winterse beelden via de webcams in de bergen.

Vorige week viel aan de noordkant van de Alpen al een dik pak doordat het bij een noordelijke stroming een aantal dagen sneeuwde. Op sommige plaatsen is meer dan een meter sneeuw gevallen. Bijvoorbeeld op de Seegrube boven Innsbruck (1921m hoogte) steeg het sneeuwdek in drie dagen tijd van 75 naar 225 cm. Ook in sommige dalen viel er meer dan een meter sneeuw zoals in het Zwitserse Tavanasa (800m hoogte) waar het sneeuwdek van 60 naar 180 cm aangroeide.

Stormachtige wind en stijgende temperaturen door Föhn

Op dit moment hebben de Alpen te maken met een zuidelijke föhn. In de bergen neemt de windsnelheid vanaf vandaag fors toe met windstoten tot 120 km/uur. Op vrijdag kunnen er in de Oostenrijkse bergen uitschieters tot 150 km/uur voorkomen. Aan de noordkant van de Alpen lopen de temperaturen dankzij de föhn flink op waarbij de vorstgrens rond de 2500 meter zal komen te liggen. In de dalen loopt het kwik op naar 8 tot 12 graden. Dankzij de harde wind en vele sneeuwval is het lawinegevaar op veel plaatsen niveau 3 tot 4. De komende dagen zal het risico op lawines zeker niet afnemen met alle sneeuw in de verwachtingen. Lees ook waarom herfstsneeuw vooral in sneeuwarme winters een verhoogde kans op lawines veroorzaakt.

Tekst: Maarten Minkman

Hoofdfoto: webcambeeld in Mieders

Door: Redactie

Reageer via Facebook