Een week lang veel zon, vorst in de nachten

02 maart 2022, 07:30

Narcissen. Foto: Jannes Wiersema

Goed nieuws voor zonliefhebbers en eigenaren van zonnepanelen. Tot en met begin volgende week blijft het waarschijnlijk overal droog met dagelijks veel zonneschijn. Daarbij wordt het wel kouder met in het weekend maxima van 5 tot 9 graden en in de nachten op grote schaal vorst. Mogelijk zakt het kwik lokaal zelfs een keer tot -5 graden. 

Het zonnige weerbeeld geeft komende dagen ’s middags een lentegevoel, zeker als je uit de wind staat. In de nacht en het eerste deel van de ochtend voelt het echter aan als winter.

Lees ook: is het nu lente of winter?

Elke dag veel zon 

Vanochtend komt vooral in het westen en zuidwesten regionaal nog veel bewolking voor. Later vandaag is het overal zonnig. Donderdag en vrijdag beloven twee zeer zonnige dagen te worden. Met een zonsopkomst rond 7:20 uur en een zonsondergang rond 18:20 uur kan de zon in theorie dagelijks elf uur schijnen en op de meeste plaatsen halen we gemakkelijk negen uur per dag.

In het weekend is het op zaterdag nog een tijd zonnig. Zondag is het wisselend bewolkt, maar er blijft voldoende ruimte voor de zon. Op zo’n zes uur zon per dag mogen we zeker rekenen. Ook de eerste dagen van volgende week is er grote kans op flinke zonnige perioden.

Dalende temperatuur, koude nachten

Vanmiddag wordt het 7 graden op de Wadden tot 11 graden in het Brabant, Gelderland en Limburg. Morgenmiddag kan het in het zuidoosten lokaal 12 graden worden, maar de dagen daarna wordt het wat kouder. In het weekend komt de middagtemperatuur uit tussen 5 graden op de Wadden en 9 graden in Zuid-Nederland.

Tot en met begin volgende week kan het landinwaarts elke nacht licht vriezen. Komende nacht blijft de vorst beperkt tot een enkel graadje in het binnenland. De dagen daarna liggen de minima op grote schaal tussen 0 en -3 graden. In het weekend kan het kwik in het zuiden en oosten zeer lokaal zelfs dalen tot -5 graden.

Zonnepanelen in de zon. Foto: Albert Thibaudier
Zonnepanelen in de zon. Foto: Albert Thibaudier

Gladheid, tuinieren en zonnepanelen 

Ondanks de grote vorstkansen is de kans op gladheid erg klein. Voor gladheid is namelijk ook vocht nodig en het blijft komende tijd droog. Alleen op lokale (fiets)bruggetjes is gladheid niet uitgesloten. Ook ijs op autoruiten zal komende nachten niet makkelijk ontstaan. Als je al een keer moet krabben zal het om een heel dun laagje ijs gaan.

Het zonnige weer nodigt uit om de tuin alvast klaar te maken voor de komende lente en zomer. Bollen van zomerbloeiers kunnen nu mooi de grond in, maar pas op met snoeiwerkzaamheden vanwege de grote kans op vorst in de nachten. 

Lees ook: tuinieren in maart: wat kun je al doen in de tuin? 

Heb je zonnepanelen dan is het zonnige weer uiteraard goed nieuws. De energieprijs is voor veel mensen erg hoog en elke kilowattuur die je zelf opwekt is meegenomen. Ook leveren zonnepanelen bij temperaturen tussen 0 en 10 graden meer energie op dan bij zomerse warmte. 

Meer hierover lees je in: bij dit weer wekken je zonnepanelen de meeste energie op.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black