Waarschuwing voor mist en gladheid in westen en noordwesten

02 januari 2021, 18:18

Mist
96c06922-sabina-meerman-waarschuwing-dichte-mist-en-gladheid-westen-noordwesten-1280x600
96c06922-sabina-meerman-waarschuwing-dichte-mist-en-gladheid-westen-noordwesten-1280x600
96c06922-sabina-meerman-waarschuwing-dichte-mist-en-gladheid-westen-noordwesten-1280x600

Weggebruikers in het noordwesten en westen moeten vanavond rekening houden met dichte mist en gladheid. Naar verwachting wordt het zicht regionaal minder dan 200 meter. Bovendien is het opletten vanwege gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Op verschillende plaatsen in Friesland, Noord- en Zuid-Holland vormde zich aan het eind van zaterdagmiddag al mist. Het zicht was tot dusver het slechtst in het Friese Stavoren. Daar kon om 16:50 uur slechts 88 meter ver worden gekeken. Ook op Schiphol begint het inmiddels mistig te worden en was het zicht om 17:00 uur net geen 500 meter. De mist breidt zich de komende uren verder over het westen en noordwesten uit. De dichte mist kan ineens opdoemen, wat verraderlijk is in het verkeer.

Het is niet alleen mistig, vanwege de brede opklaringen die aan de mist voorafgaan koelt het ook snel af. Plaatselijk daalt de wegdektemperatuur net onder het vriespunt. Omdat het vandaag hier en daar heeft geregend zijn de wegen nat. Hierdoor kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De kans op gladheid is het grootst op bruggen en plekken waar niet is gestrooid.

In de loop van de avond en komende nacht neemt de bewolking vanuit het oosten toe. Ook gaat het harder waaien. Hierdoor verdwijnt de dichte mist en loopt de temperatuur bovendien iets op.

Tweede keer dichte mist vandaag

Eerder vandaag was het lokaal al mistig. Zo zat het aan het eind van de ochtend potdicht in Amsterdam-Zuidoost en op Schiphol, terwijl Amsterdam-West van het zonnetje kon genieten. Ook in het Gooi en in Flevoland kwam dichte mist voor. Op Schiphol liep het zicht om 11:00 uur terug naar slechts 106 meter. Ook op Rotterdam The Hague Airport kwam vanochtend vroeg dichte mist voor.

Lees ook: https://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

Foto: Sabina Meerman

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven