Vanavond en morgen opnieuw sneeuwbuien

19 januari 2023, 22:11

Sneeuw op de weg. Foto: Peter van der Schoot

Vanavond trekken enkele winterse buien en sneeuwbuien van west naar oost over het land. Ook kan het glad worden door bevriezing van natte wegen. Morgen volgen vanuit het noordwesten wederom buien, vooral landinwaarts kan dit sneeuw opleveren. In het oosten en zuidoosten wordt 2-5 cm verwacht. Voor de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code oranje!

Afgelopen nacht en vanochtend vroeg kleurde het landschap in het zuidoosten al wit. Plaatselijk viel 4 cm sneeuw. Vanmiddag smolt de sneeuw grotendeels weg. Rond zonsondergang daalde de temperatuur snel en ontstonden langs de westkust opnieuw buien, die in de avond het land op trokken.

Code oranje 20 januari

Begin van de avond kwamen vooral in de westelijke kustprovincies enkele winterse buien voor met hagel en natte sneeuw. Als het lokaal even wat harder sneeuwde kleurde het wit. De buien zijn inmiddels verder landinwaarts getrokken en trekken tot in de eerste uren van de nacht oostwaarts over het land. Daarbij neemt de kans op sneeuw toe en kan plaatselijk 2 cm sneeuw vallen. Lees hier meer over de buien van vanavond.

Lees ook: Waarom blijft sneeuw soms liggen bij temperaturen boven nul?

Sneeuw op 19 januari 2023. Foto: Hans van Straalen
Sneeuw op 19 januari 2023. Foto: Hans van Straalen

Morgenochtend vroeg stijgt kans op winterse neerslag weer

Niet alleen door winterse neerslag, maar ook door bevriezing van natte wegen kan het glad worden in heel het land. Het koelt af naar 0 graden pal aan zee tot -2 graden in het binnenland. Halverwege de nacht is het tijdelijk overwegend droog, maar eind van de nacht neemt aan de kust opnieuw de kans op buien toe. Hierbij valt regen, hagel en natte sneeuw. De temperatuur loopt daarbij iets op tot boven het vriespunt, maar de wegen kunnen nog bevroren zijn. Door regen op een bevroren ondergrond kan het plaatselijk erg glad worden.

De buien trekken aan het begin van de ochtend verder het land in en daarbij stijgt de kans op sneeuw. Eind van de ochtend en in de middag verwachten we boven het noordoosten, oosten en zuidoosten sneeuwbuien. Er wordt een sneeuwdek van 0-5 cm verwacht, lokaal kan in het oosten van het land en in Limburg nog wat meer vallen. Mogelijk doet ook Utrecht hier aan mee, maar dat is nog wel onzeker. Het KNMI heeft voor de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code oranje uitgegeven in verband met een grote kans op zware sneeuwbuien, waarbij in een uur tijd 3-5 cm kan vallen. 

Code oranje 20 januari

De temperatuur ligt daarbij dan rond het vriespunt. In het westen brengen de buien regen en hagel bij een graad of 4. Tussen de sneeuwbuien in het oosten en de regenbuien in het westen in verwachten we winterse buien met hagel en natte sneeuw.

Sneeuwverwachting 20 januari 2023

Eind van de middag loopt de temperatuur ook landinwaarts wat verder op tot boven het vriespunt, waardoor de sneeuw ook in het oosten en zuidoosten moeilijker blijft liggen. Het kan dan nog wel glad zijn door de sneeuw die eerder al gevallen is.

Lees ook: Het voordeel van winterbanden

Vrijdagavond geleidelijk droog, gevolgd door rustig weekend

De winterse buien trekken in de loop van vrijdagavond naar het zuiden weg en vanuit het noordoosten klaart het op. De laatste buien verlaten het zuiden eind van de avond. Op grote schaal komt het tot lichte vorst met minima van -1 tot -4 graden. In het weekend is het overwegend droog en rustig winterweer. Overdag is het 1 graad in het oosten tot 4 aan zee en in de nachten vriest het licht. Wolkenvelden en zon bepalen het weerbeeld. Zondag wordt de bewolking in het oosten en zuidoosten dikker en stijgt de kans op een vlokje sneeuw. Meer daarover lees je in ons weerbericht.

Weeronline kalender winactie

Beleef een spetterend 2023 met onze Weeronline kalender. Maak kans op de kalender door je in te schrijven op onze nieuwsbrief via deze link: https://mailchi.mp/weeronline/weeronline-nieuwsbrief

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black