Zuidoosten en oosten regionaal wit door sneeuwval

19 januari 2023, 07:25

Sneeuw
Sneeuwval in Groesbeek. Foto: Wouter van Bernebeek

In het oosten en zuidoosten van het land is in de tweede helft van de nacht sneeuw gevallen. Vooral op de Veluwe, in de regio Nijmegen, het oosten van Brabant en Limburg bleef een paar centimeter sneeuw liggen. Op verschillende plaatsen, waaronder Groesbeek, werd een sneeuwdek van 4 cm gemeten.

De sneeuwzone trekt inmiddels weg naar Duitsland, maar in Zuid-Limburg kan de sneeuwval nog tot ver in de ochtend aanhouden. Vanuit het westen breekt de zon door, maar vooral in het noorden komt het tot winterse buien. De temperatuur loopt op naar 2 graden in Zuid-Limburg tot 6 aan zee. Daar waar het wit is zal de sneeuw grotendeels weer wegsmelten.

Drukste ochtendspits sinds 2019

Vanwege winterse buien, gladheid en de staking van regionale vervoerders is donderdagochtend de drukste ochtendspits sinds 2019 gemeten, meldt Rijkswaterstaat. Om 07.50 uur stond er bijna 690 kilometer file op de snelwegen.

De ochtendspits kwam donderdag al vroeg op gang, onder meer door ongelukken vanwege gladheid en langzaam rijdend verkeer door het winterse weer. Vooral rond Eindhoven was het druk door ongelukken.

De ANWB, die ook de N-wegen meetelt, meldde om 08.00 uur rond de 800 kilometer file. De verkeersdienst zag dat het vooral in het zuiden van het land druk was door het winterse weer. "In de Randstad was het zelfs iets rustiger dan normaal", aldus een woordvoerder.

De ANWB ziet minimale impact van de ov-staking in de ochtendspits. Volgens de verkeersdienst waren veel mensen van tevoren op de hoogte van de staking en hebben ze daarop geanticipeerd.(Bron: ANP)

Meer winterse buien op komst

Vooral over de zuidelijke helft van het land trekken vanavond en vannacht enkele winterse buien. Aanvankelijk valt een mix van regen en natte sneeuw, maar verder landinwaarts (oosten van Brabant, de Achterhoek en in Limburg) gaat het later op de avond sneeuwen. Er kan daar een sneeuwdek vormen van ongeveer 2 centimeter. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt en er is grote kans op gladheid.

Morgen overdag trekken meer winterse buien over het land en is vooral in het oosten kans op een sneeuwdek. In het weekend blijft het grotendeels droog en in de nachten vriest het licht tot lokaal matig. De details lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven