Zeer stevige wind op Prinsjesdag

18 september 2023, 11:00

Morgen is het Prinsjesdag en het belooft allesbehalve aangenaam buitenweer te worden. Alle details over het weer op Prinsjesdag lees je hier.

Morgen is het ronduit herfstachtig in ons land. In de loop van de dag gaat het regenen in Den Haag, maar het is vooral de wind die echt flink uithaalt.

De ochtend begint nog droog en mogelijk schijnt de zon sporadisch door de aanwezige sluierbewolking heen. In de loop van de ochtend neemt de bewolking verder toe en ook de wind doet er een schepje bovenop. De zuidwestenwind neemt toe naar (vrij) krachtig in Den Haag en bovendien zijn er windstoten mogelijk tot ongeveer 60 km/uur.

In de middag is het bewolkt en trekt een regengebied oostwaarts over ons land. Het komt zeker niet met bakken uit de lucht, maar af en toe een spat regen behoort tot de mogelijkheden. Om 13:00 uur vertrekt de Glazen Koets naar het Paleis Noordeinde en voor de vele toeschouwers langs de route is een poncho dus geen slecht idee.

Wegwaaiende hoedjes

Toch is het vooral de wind die het echt onaangenaam maakt. De wind is dan namelijk verder aangesterkt en mogelijk komt er tijdelijk zelfs een harde zuidwestenwind te staan, 7 Bft. Ook de windstoten pakken in de middag wat feller uit met waarden die op kunnen lopen tot ongeveer 80 km/uur. Al met al geen aangename omstandigheden en de bewindslieden moeten dus rekening houden met een nat pak en de vrouwen moeten oppassen dat de wind hun hoedje niet wegblaast. De temperatuur stijgt overdag naar 19 of 20 graden.

Lees ook: Dit weer is normaal op Prinsjesdag

Ook woensdag nog een stevige wind

In de loop van de avond en in de nacht naar woensdag neemt de wind in kracht af, maar woensdag overdag is de wind weer nadrukkelijk aanwezig. Er staat een matige tot aan de kust harde zuidwestenwind, 4-7 Bft. Voor de Hoek tot Helder kitesurf-actie t.b.v. de Hartstichting zijn dit perfecte omstandigheden.

Wel blijft het overwegend droog en schijnt de zon af en toe. De temperatuur ligt weer een stuk hoger met maxima die uitkomen tussen 20 en 25 graden.

Voor alle details over het weer tijdens de rest van de week kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black