Weekverwachting: rustiger, maar geen nazomer

18 september 2022, 19:15

Weekverwachting
Donderdag wordt waarschijnlijk een goede appelpluk-dag. Foto: Piet Grim

Het kletsnatte en winderige weer van afgelopen weekend laten we komende dagen achter, maar op zonnig nazomerweer hoeven we niet te rekenen. Wat het wel wordt lees je in deze weekverwachting.

Met een stevige noordwestenwind werd tijdens het weekend de ene naar de andere bui over Nederland gestuurd. De wind blijft tot en met dinsdag uit deze richting waaien, maar wordt wel minder krachtig. Maandag is de wind landinwaarts matig en aan zee (vrij) krachtig. Ook trekt op de eerste dag van de werkweek nog een aantal buien over het land. Het zijn echter wel aanmerkelijk minder buien dan we in het weekend hadden.

In De Bilt kwam het deze zondag zelfs tot een datum-kouderecord.

Dinsdag, Prinsjesdag, is een beetje een overgangsdag. Een plaatselijk bui is mogelijk, maar op veel plekken blijft het droog. Er zijn wel veel wolkenvelden.

Met maxima van 16 of 17 graden is het tijdens de eerste twee dagen van de week kouder dan gebruikelijk. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar rond 19 graden.

Lees ook: waarom worden de dagen in september zo snel korter?

Rustig septemberweer, donderdag beste dag

Woensdag waait het niet of nauwelijks. Een stalende nazomerdag wordt het niet, want de dag begint met nevel, mist en lage bewolking. Een groot deel van de dag heeft bewolking de overhand en met een beetje pech valt er ook hier en daar wat lichte regen. In de loop van de middag kan de zon wat vaker doorbreken en stijgt het kwik naar zo’n 17 graden.

Donderdag belooft de beste weerdag van de week te worden. Er steekt een zuidenwind op die wat warmere lucht aanvoert. Op veel plaatsen wordt het 19 graden. Waarschijnlijk blijft het droog en het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden en zon. Met voldoende zonneschijn is in Zuid-Nederland 20 graden mogelijk. Hiermee lijkt dit een mooie dag voor bijvoorbeeld snoeiwerk in je tuin.

Lees ook: tuinieren in september, dit kun je doen

Neerslagkans stijgt weer

Ook vrijdag kan het regionaal 20 graden worden. Vanuit het westen stijgt echter de kans op regen en ook kan de wind weer toenemen. Een vooruitblik naar het komende weekend geeft grote kans op buiig en winderig weer met maxima rond 17 graden.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven