Zo ziet het weer in de tweede helft van de zomer eruit

22 juli 2020, 17:40

2647bb40-waterpret-in-tweede-helft-van-de-zomer-anp-remko-de-waal-1280x600
2647bb40-waterpret-in-tweede-helft-van-de-zomer-anp-remko-de-waal-1280x600
2647bb40-waterpret-in-tweede-helft-van-de-zomer-anp-remko-de-waal-1280x600

De eerste helft van de meteorologische zomer kende een wisselvallig verloop. Er viel meer regen dan gemiddeld en het was iets zonniger was dan normaal. Juni verliep nog bijzonder warm, maar in juli was het tot dusver koeler dan gebruikelijk. Gaat het weer in de tweede helft van de zomer op deze voet verder of krijgen we te maken met meer zon en warmte?

Het antwoord daarop is ja en nee. Wanneer we kijken naar de weersverwachting voor de komende veertien dagen en ook naar de seizoensmodellen voor augustus dan zien we geen signalen voor standvastig zomerweer. Dat betekent dat we niet hoeven te rekenen op wekenlange periodes met alleen maar zon en regelmatig warmte, zoals we in de recordzonnige en droge lente hadden.

Gaat de zomer daarmee verder op dezelfde voet als de afgelopen weken? Nee, daar lijkt geen sprake van. Zowel voor de tweede helft van juli als voor augustus schetsen de weermodellen een toename van het aantal zonnige, droge en warme dagen. En daarbij kan het in augustus best een keer flink warm of heet worden met tropische temperaturen.

Standvastig wordt het niet, dus mooie dagen zullen worden afgewisseld met enkele regenachtige en koele dagen. Bovendien kunnen zomerse warmte en hitte kunnen snel resulteren in regen- en onweersbuien. Onder invloed van het warme water van de Noordzee kunnen buien vooral in de kustgebieden soms zwaar uitpakken met veel regen in korte tijd.

Lees ook: Zo betrouwbaar zijn seizoensverwachtingen

f4ad2dba-benny-veenstra-soms-zullen-er-dreigende-lucht-te-zien-zijn
f4ad2dba-benny-veenstra-soms-zullen-er-dreigende-lucht-te-zien-zijn

Soms zullen er dreigende lucht te zien zijn. Foto: Benny Veenstra via Facebook Weeronline Community

Eerste zomerse dag van juli dit weekend

Dit weekend krijgen we voor het eerst in deze maand op grote schaal te maken met zomerse temperaturen van 25 graden of meer! Vandaag wordt het in het midden, oosten en zuiden zomers met 25-27 graden. In de kustprovincies wordt het 22 graden aan zee tot 24 landinwaarts. Waarschijnlijk komt het ook tot een officiële zomerse dag in De Bilt. De laatste keer dat juli zonder officiële zomerse dag verliep was in 2011. Tot dusver werd het alleen in Limburg op 13 juli zomers warm.

f1216ddf-genieten-op-de-camping-in-tweede-helft-zomer-jannes-wiersema
f1216ddf-genieten-op-de-camping-in-tweede-helft-zomer-jannes-wiersema

Deze zaterdag is het heerlijk kampeerweer. Foto: Jannes Wiersema

Morgen stijgt vanuit het noordwesten de kans op buien en stroomt geleidelijk weer koelere lucht ons land binnen. In het zuidoosten kan het nog wel zomers warm worden met geregeld zonneschijn. Na het weekend is het vrij koel en licht wisselvallig zomerweer met 18-22 graden. Zoveel regenmomenten als we in de eerste weken van juli hebben gezien komen er niet. Meestal is het droog en slechts af en toe valt een bui. Later in de week wordt het warmer en stijgt de kans op een onweersbui.

Blijf op de hoogte over het vakantieweer via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Hoofdfoto: ANP / Remko de Waal

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven