Krijgen we een witte of een groene kerst?

18 december 2022, 08:00

Feestdagen
Een witte kerst is best uitzonderlijk en moet natuurlijk wel vastgelegd worden. Foto: Feikje

We hebben een periode met vorst, hier en daar wat sneeuw en gladheid achter de rug. Komende dagen is een zachter en wisselvalliger weertype aan zet. Neemt Koning Winter tijdens de kerstdagen het stokje weer over en kunnen we sneeuw verwachten?

De feestdagen komen dichterbij en tijdens de donkere dagen voor kerst hoeven we in ieder geval geen rekening te houden met winterse perikelen. De temperatuur ligt overdag ruim boven het vriespunt en ook tijdens de nachten is van grootschalige vorst geen sprake. Het weerbeeld is daarbij vrij wisselvallig met enkele zonnige momenten die al vrij snel weer worden afgewisseld door perioden met bewolking en regen. Aan het einde van de week kan de temperatuur ’s nachts bij opklaringen net het vriespunt aantikken of iets daaronder uitkomen. Meer details lees je in het uitgebreide weerbericht.

Bevroren autoruiten vlak voor de feestdagen, maar uiteindelijk geen witte kerst in 2021. Foto: Albert Thibaudier
Bevroren autoruiten vlak voor de feestdagen, maar uiteindelijk geen witte kerst in 2021. Foto: Albert Thibaudier

Ben jij dol op Kerstmis? In dit artikel hebben we 13 Europese steden op een rijtje gezet waar jij volop van de feestsfeer kan genieten.

Blijft het zacht of keert de kou terug?

Met het volgende weekend voor de deur komen verschillende berekeningen van de weercomputers op een spreekwoordelijke tweesplitsing te staan. Ongeveer 40% van de uitkomsten slaan een koudere weg in. Met het aanhouden van de wisselvalligheid zou dat betekenen dat neerslag bij dalende temperaturen ook een winters karakter kan krijgen: denk aan (natte) sneeuw of hagel.

De laatste keer dat het tot een witte kerst kwam was 2010. Ook Terschelling was toen bedekt onder een laagje sneeuw. Foto: Elly van Niekerk
De laatste keer dat het tot een witte kerst kwam was 2010. Ook Terschelling was toen bedekt onder een laagje sneeuw. Foto: Elly van Niekerk

Lees ook: wat is eigenlijk het beste weer voor een witte kerst?

Aan de andere kant gaan de overige 60% van de berekeningen op dezelfde voet verder met een vrij zacht een wisselend weertype. In dat geval is de kans op een witte kerst nihil en kunnen we een nieuw jaar toevoegen aan het lijstje met groene kerstdagen. De weerstatistieken spreken ook in het nadeel van een witte kerst.

Wordt het net als in 2017 een grijze en druilerige kerst? Foto: Jos Hebben
Wordt het net als in 2017 een grijze en druilerige kerst? Foto: Jos Hebben

Witte kerst in de blessuretijd?

Uitsluiten kunnen we het op deze termijn ook zeker nog niet. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat sneeuwval pas in de nacht van de 25ste voor een witte kerst zorgde: de ‘net op tijd sneeuw’-witte kerst.

Ongeacht of het tot een witte kerst komt of niet hopen wij dat je fijne feestdagen hebt met lekker eten tijdens het kerstdiner. Daarvoor hebben wij een speciale kortingscode!

Br zondag 18 december Kerstdiner

Bestel nu jouw kerstdiner bij A-Z. Gebruik de code KERSTDINER10 voor 10% korting op het Kerst Seizoensbox Menu. Dit is leverbaar van maandag 19 december t/m zondag 2 januari.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven