Weeronline
Weeronline
  Zomerwarmte op komst

  Zomervakantie weerbericht: zomerwarmte op komst

  Aangemaakt: 17 jul 2019, 07:58 uur

  Van zonnig en warm zomerweer was afgelopen tijd geen sprake, maar daar komt verandering in! Tot en met het weekend is het al prima weer met regelmatig zon, een lokale bui en maxima van 21-27 graden. Voor volgende week staat zonnig zomerweer op het programma met landinwaarts mogelijk een tropische 30 graden. Kortom: er is een periode van zomerwarmte op komst!

  Regio midden krijgt eind deze week als laatste vakantie en dat betekent dat vanaf dit weekend alle scholieren vrij hebben. Komend weekend is het wisselend bewolkt met zonnige perioden en stapelwolken. Zaterdag komt het op veel plaatsen tot een enkele regen- of onweersbuien. Zondag groeien de stapelwolken alleen in het zuiden en oosten lokaal uit tot een onweersbui.

  In het zuiden, midden en oosten van het land is het dit weekend zomers warm met maxima van 25-27 graden. In de kustprovincies komt de temperatuur met 22-25 graden iets lager uit.

  Tropische hitte tijdens zomervakantie?

  Na het weekend houdt de zomerwarmte aan. Vanaf maandag kan het in het binnenland 30 graden worden. Wel neemt de onzekerheid in de verwachting vanaf dinsdag flink toe. De kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer is in het midden van het land dagelijks circa 15%. In het meest waarschijnlijk scenario komen de maxima uit tussen 25 en 30 graden. In het zuiden en oosten van het land is de kans op tropische hitte groter.

  Het weerbeeld is de eerste helft van volgende week waarschijnlijk droog en zonnig. Vanaf woensdagmiddag neemt de kans op regen- en onweersbuien langzaam toe.

  Is er kans op een hittegolf?

  Ja, maar vooralsnog is de kans hierop heel klein. Er is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25,0 graden of hoger is, waarvan minimaal drie dagen minstens 30,0 graden. De kans dat dit wordt gehaald volgende week is hooguit 10%.

  In Brabant, Limburg en het oosten van Gelderland en Overijssel is de kans op een regionale hittegolf groter met circa 20%.

  Het weer de komende dagen? Check het actuele weerbericht.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen