Een eerste blik op het weer met Koningsdag

17 april 2024, 07:30

Feestdagen
Kunnen we zon en warmte verwachten met Koningsdag? Foto: Nel van Es

Over zo’n anderhalve week is het weer tijd voor oranjetompoucen, festivals en natuurlijk de vrijmarkt. Het weer is de afgelopen jaren tijdens Koningsdag erg afwisselend en vaak fris geweest, maar met welk weertype krijgen we dit jaar te maken? We blikken alvast vooruit in deze koningsdagverwachting!

Na een zeer zachte start van april laat het weer zich nu van een heel andere kant zien. Doordat de wind uit noordelijke richtingen waait wordt koudere lucht aangevoerd, waardoor het komende dagen vrij koud is met maxima rond 10 of 11 graden. Daarbij trekken regelmatig buien over en dus voelt het in plaats van lente juist eerder aan als herfst.

Lees meer over het weer van komende dagen in ons uitgebreide weerbericht!

Ook richting Koningsdag nog vrij koud?

Voor wie hoopt op warm lenteweer tijdens Koningsdag zien de weerkaarten er op dit moment niet erg positief uit. De kans op zachte zuidwestenwinden is klein en daarmee zijn maxima van meer dan 20 graden onwaarschijnlijk. In 2020 lukte dat nog wel met een maximumtemperatuur van 20,7 graden, al zijn negen Koninginnedagen nog warmer verlopen dan toen. In 1993 werd het zelfs zomers warm met bijna 27 graden. Helaas vierden we in 2020 ook noodgedwongen woningsdag, waardoor we er niet optimaal van konden genieten. Wat dat betreft wachten we dus nog op de eerste echte warme Koningsdag.

Koningsdag weerrecords

Nu is zomerse warmte ver weg, maar hoe warm het dan wel wordt is nog erg onzeker. Er zijn berekeningen die naar 15 tot 18 graden gaan, maar ook enkele koele berekeningen met maxima van nog geen 10 graden. Gemiddeld mogen we eind april rekenen op maxima van een graad of 16 en op dit moment lijken maxima iets onder deze waarde het meest waarschijnlijk. Zo koud als tijdens de koudste koninklijke feestdag in 1970, toen de maximumtemperatuur bleef steken op slechts 8,6 graden, lijkt het in elk geval niet te gaan worden.

Dit zijn de koudste Koningsdagen ooit gemeten

Regen of zon op de rommelmarkt?

Naast de temperatuur is het weerbeeld misschien nog belangrijker, om te weten of je droog naar een festival of vrijmarkt kunt gaan. Vorig jaar was het prima weer om eropuit te gaan met een mix van wolken en zon. Toch is de aanloop naar Koningsdag dit jaar een stuk wisselvalliger. Net als de afgelopen dagen blijft het weerbeeld in de week van Koningsdag bestaan uit een mix van zon, wolken en buien. Of deze buien ook precies tijdens de verjaardag van onze koning overtrekken is nu nog niet te zeggen.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven