Koudste 17 maart ooit gemeten

08 februari 2019, 13:34

Wo_07_febr_2018_Jannes_Wiersema_030-1280x600

Het is officieel de koudste 17 maart ooit gemeten. In De Bilt werd het maximaal 0,0 graden. Daarmee is het record van 1,2 graden uit 1909 verbroken. Op 28 februari kwam het voor het laatst tot een officieel kouderecord. In het oosten bleef de temperatuur vandaag op een aantal plaatsen de hele dag onder het vriespunt en daarmee is sprake van een regionale ijsdag. Ook morgen en maandag is het nog koud winterweer.

De 0,0 graden in De Bilt werd vannacht (1:00 uur) al bereikt. Vanmiddag bleef de temperatuur in Midden-Nederland onder het vriespunt. Op veel plekken in de zuidelijke helft van het land viel de maximumtemperatuur van vandaag al in de nacht. In de noordelijke helft van het land vroor het afgelopen nacht al wel en kwam het kwik, dankzij zonnige perioden, juist vanmiddag iets boven het vriespunt.

Regionale ijsdag in het oosten

De laagste maximumtemperaturen werden vandaag genoteerd in Flevoland, Gelderland en Overijssel. Op weerstation Hupsel (in de Achterhoek) was het met -0,7 graden als maximum het koudst. Daarmee beleefden we een bijzonder late ijsdag. Ook Deelen (nabij Arnhem) met -0,6 graden, Enschede met -0,3 graden, Heino (Overijssel) met -0,2 graden en Lelystad met -0,2 graden noteerden ijsdagen.

Schermafbeelding-2018-03-17-om-17

Maximumtemperatuur van 17 maart 2018 volgens de officiële definitie: waargenomen tussen 00:00 en 23:59 UTC, 01:00 – 00:59 lokale (winter)tijd.

Sinds het begin van de vorige eeuw is het vanaf de tweede helft van maart slechts zes keer tot een ijsdag gekomen op één van de KNMI-stations. Dit gebeurde voor het laatst in 1969. Toen werd het op de 18e bij Den Helder -0,8 graden en in Eelde bleef de temperatuur steken op -0,7 graden.

Warmterecords sneuvelen veel vaker

Vorig jaar grossierde in warmterecords. Op zeven dagen werd in De Bilt een dagrecord gebroken (maximumtemperatuur). Daarvan waren er zes warmterecords en slechts één kouderecord. Dit jaar staat de teller op één warmterecord en twee kouderecords. Dat lijkt een ommekeer, maar deze verhouding kan in de loop van het jaar snel veranderen als de wind eenmaal de zuidhoek heeft gevonden. Deze eeuw telt tot dusver acht keer meer warmterecords dan kouderecords.

Kans op gladheid in het zuiden

Vanavond is het in het zuiden bewolkt met lokaal nog een vlokje sneeuw. In het midden is het bewolkt en droog en in het noorden is het wisselend bewolkt. In de nacht breiden de opklaringen wat uit en wordt het ook in het midden wisselend bewolkt. De minima variëren van -2 in Zeeland tot -8 in Groningen en Drenthe. Vooral in de zuidelijke drie provincies is kans op gladheid als gevolg van sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten.

Morgen start bijzonder koud met in de vroege ochtend op de thermometer waarden tussen -2 en -6 en voor het gevoel (door de koude oostenwind) -7 in het zuiden tot -16 lokaal in het noorden. In het zuiden start de dag bewolkt, in het midden en noorden is er vanaf zonsopkomst veel ruimte voor de zon. Misschien valt in Zuid-Limburg een klein beetje sneeuw.

Morgenmiddag wordt het 1-3 graden. Daarmee is het een stuk kouder dan de normale middagtemperatuur van circa 10 graden voor deze tijd van het jaar. De (vrij) krachtige, in het noorden harde tot lokaal stormachtige, (noord)oostenwind maakt het nog altijd voor het gevoel flink kouder. De gevoelstemperatuur ligt morgenmiddag rond -6. De middag verloopt in het grootste deel van het land vrij zonnig. Langs de grens met België komt meer bewolking voor, maar blijft het waarschijnlijk wel droog.

Morgenavond en in de nacht naar maandag zijn er brede opklaringen. De wind neemt geleidelijk iets af, waardoor het nog kouder kan worden dan de nacht ervoor. De minima komen uit op -3 in Zeeland en op de Wadden, -6 in de Randstad en lokaal -9 in het oosten van het land.

Maandag wordt een zonnige winterdag. Tot ver in de ochtend vriest het, maar uiteindelijk loopt de temperatuur ’s middags op tot een graad of 4. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige, noordoostenwind die de gevoelstemperatuur net onder het vriespunt houdt.

Astronomische lente start zonnig en koud

Dinsdag begint de astronomische lente met vorst. In het binnenland kan het lokaal 5 graden vriezen. De laatste keer dat de lente zo koud begon was in 2011, toen de temperatuur op 21 maart op weerstation Twenthe (bij Enschede) naar -5,0 graden daalde. Dinsdagmiddag wordt het circa 7 graden. Met een noordenwind worden wolkenvelden vanaf de Noordzee over het land gestuurd. Tussen de wolken door is ruimte voor de zon en het blijft droog.

Foto: Jannes Wiersema

Bestel je leukste must-haves dan maar vanuit je warme zetel! Bij Mini in the Box doe je dat gelukkig extra voordelig als je gebruik maakt van deze exclusieve coupons en kortingscodes!

Door: Redactie

Reageer via Facebook