Toch lokaal een witte Kerst?

17 december 2020, 09:34

fdb52009-kerst-as-syda-productions-1280x600

Er zit een temperatuurdaling in de weersverwachting precies tijdens de Kerstdagen. Tot en met begin volgende week is het nog zacht decemberweer. Tijdens Kerst daalt de temperatuur naar een graad of 5 en in de nachten kan het een graadje vriezen. Ook is vooral tijdens Tweede Kerstdag kans op een winterse bui. Lees in dit artikel waar in het land de kansen op een witte Kerst het grootst zijn.

Tot en met komend weekend is het zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 9-12 graden. In de nachten wordt het op de meeste plaatsen niet kouder dan een graad of 6. Alle neerslag valt in de vorm van regen.

Volgende week 15 graden?

Vanaf maandag doet de temperatuur waarschijnlijk een klein stapje terug met maxima die veelal uitkomen tussen 8 en 11 graden, maar hoe zacht het precies wordt is nog onzeker. Dat komt omdat ons land zich op het grensvlak van zeer zachte lucht uit Zuid-Europa en koudere lucht uit Noord-Europa bevindt. Wanneer ons land in de zachte lucht terechtkomt kan het misschien zelfs 15 graden worden, maar in het koudere scenario wordt het niet warmer dan een graad of 7.

Het weerbeeld blijft wisselvallig en vooral dinsdag en woensdag lijken behoorlijk natte dagen te worden. Alle neerslag valt uiteraard gewoon als regen. De zon is nauwelijks te zien en daarmee zijn het echt de donkere dagen voor Kerst. De wind waait uit het zuiden of zuidwesten.

Kans op winterse bui tijdens Kerst

Tijdens de Kerstdagen zien we een toenemende kans op een noordwestenwind. Hierdoor wordt het een stuk kouder, maar blijft er ook kans op buien. Volgens de laatste verwachting wordt het op Eerste Kerstdag nog 5-7 graden en op Tweede Kerstdag 4-6 graden.

Lees alles over de koudste en meest witte Kerst.

In de nacht van Eerste Kerstdag naar Tweede Kerstdag liggen de minima rond het vriespunt met landinwaarts grote kans op lichte vorst. De kans op winterse neerslag is dan 5-10% en in Zuid-Limburg zelfs 15%. Met wind van zee is de kans dat eventuele sneeuw in de kustprovincies blijft liggen uiterst klein. In de zuidoostelijke helft van het land zal de temperatuur lager zijn en is de kans op een witte verrassing op de ochtend van Tweede Kerstdag wat groter. Het grootst is deze kans voor de heuvels in Zuid-Limburg.

Geen officiële witte Kerst

De kans op een officiële witte Kerst is nihil. Hiervoor moet namelijk op beide dagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek aanwezig zijn. De kans dat dit het geval is op Tweede Kerstdag is nog geen 5%. Een sneeuwdek op Eerste Kerstdag in De Bilt lijkt zelfs helemaal uitgesloten.

Lees ook waarom we meestal geen witte Kerst hebben.

Foto: Adobe Stock / Syda Productions

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook