Het weer tijdens het slot van de Tour de France

16 juli 2021, 16:45

Sport
Een petje komt goed van pas voor de felle zonnestralen. Foto: Adobe Stock / Radu Razvan

Na drie enerverende weken koersen dwars door Frankrijk komt dit weekend een einde aan de Tour de France. De gele trui kan Tadej Pogačar bijna niet meer ontglippen, maar kan het weer het in de slotetappes nog spannend maken voor zijn achtervolgers?

Voordat de eindstreep in Parijs in zicht komt, worden zaterdag nog even alle zeilen bijgezet in een individuele tijdrit. Over een parcours van 31 kilometer in de omgeving van Bordeaux, tussen Libourne en Saint-Emilion, gaan de renners tussen de wijngaarden op jacht naar de een-na-laatste ritzege. Vorig jaar zorgde de tijdrit in de voorlaatste etappe voor een zinderende ontknoping. Dit jaar heeft de gele trui een ruime voorsprong op zijn achtervolgers, maar dat het een verhitte strijd gaat worden is aan het weer te danken.

Tijdens de tijdrit is het namelijk droog, flink zonnig en zomers warm met temperaturen tussen 25 en 29 graden. Daarbij staat een matige noordenwind. Omdat de luchtvochtigheid laag is, voelt het niet benauwd aan. Voor de renners en toeschouwers is zonnebrandcrème wel hard nodig. Met zonkracht 9 kan een onbeschermde huid onder de Franse zon al na 10 minuten verbranden!

Tour de France - Frankrijk - Wielrennen
Tour de France - Frankrijk - Wielrennen

Ook de tijdrit zal zich afspelen in een prachtig Frans landschap. Foto: AdobeStock / Maurin

Zonnig en zomers slot van de Tour de France

Daarna verplaatst de gele karavaan noordelijk naar Chatou wat deze keer het startpunt is voor de slotetappe naar Parijs. Het droge en zonnige weer nemen de renners met zich mee, want ook in de omgeving van Parijs is het zondag volop zomer. De temperatuur tijdens de rit is vergelijkbaar met zaterdag en het wordt ongeveer 26 graden. Door het hitte-eiland effect kan de temperatuur in Parijs wel een stukje hoger uitvallen. Als je volgende week op vakantie gaat naar Frankrijk hebben we goed nieuws voor je, want het zomerse weer houdt nog even aan! Na het weekend blijft het zonnig met temperaturen die stijgen richting 30 graden. Het uitgebreide vakantieweer lees je in ons weerbericht Europa of Europees vakantieweerbericht.

Hoofdfoto: AdobeStock / Radu Razvan

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven