Derde officiële storm van 2020 een feit

21 februari 2020, 13:21

Storm
Derde-officiële-storm-een-feit_ANP-1280x600
Derde-officiële-storm-een-feit_ANP-1280x600
Derde-officiële-storm-een-feit_ANP-1280x600

Op deze bijzonder zachte winterdag heeft ons land opnieuw te maken met een officiële storm.  Het is al de derde officiële storm van 2020. Op Vlieland waaide het zaterdagavond van 21:00 – 22:00 uur gemiddeld met 9 Bft. De zwaarste windstoot tot dusver werd ook gemeten op Vlieland en bedroeg 109 km/uur. Zuidwesterstorm Dennis concentreert zich vooral op het noordwestelijk kustgebied en piekt vanochtend met zeer zware windstoten tot 110 km/uur.

De storm concentreert zich vooral op het westelijke Waddengebied en de Kop van Noord-Holland. Daarbij treden zeer zware windstoten van 100-110 km/uur op. Tot een officiële zware storm, met een uurgemiddelde windkracht 10, komt het zeer waarschijnlijk niet.

Aan de kust van Zuid-Holland en Zeeland waait het stormachtig met windkracht 8 en wordt later vanochtend slechts kortstondig stormkracht, 9 Bft., gemeten. Aan de westkust is kans op zware windstoten tot 95 km/uur. Landinwaarts in de kustprovincies zijn windstoten tot 90 km/uur mogelijk. In de rest van het land waait het krachtig tot hard, 6-7 Bft., met zware windstoten van 75-90 km/uur.

Volg onze updates over de storm en lente-temperaturen

Derde officiële storm in acht dagen

Storm Dennis is de derde storm van het jaar én de derde storm in zeven dagen tijd. Vorige week zondag trok zware storm Ciara over het land en in de nacht van maandag op dinsdag was sprake van de tweede officiële storm. Deze storm heeft geen naam gekregen en dat kan verwarrend zijn. Alleen zware stormen in de regio van Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland krijgen een naam. Dennis is op de Britse Eilanden wel een zware storm en heeft daarom wel een naam, terwijl het bij ons niet heel veel harder stormt dan in de nacht van maandag op dinsdag. Drie stormen in zo’n korte tijd is zeer uitzonderlijk!

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

Lees meer: De definities van storm en zware windstoten

Foto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven