Wetenschappers linken extreem orkaanseizoen aan klimaatcrisis

16 november 2020, 13:44

c82c3ef8-anp-425039371-1-1240x600

Het recordbrekende orkaanseizoen van dit jaar heeft een duidelijk verband met de klimaatcrisis, zeggen klimaatwetenschappers. Het gaat dan niet zozeer om het recordaantal van dertig tropische stormen in de Atlantische Oceaan tot nu toe, maar om de hevigheid van de stormen en orkanen.

Volgens de wetenschappers zijn de weersystemen de laatste jaren zwaarder geworden en nemen ze ook sneller in kracht toe. Bovendien zorgt klimaatverandering ook voor grotere hoeveelheden neerslag, zeggen ze. “Het warmere oceaanwater, dat een gevolg is van klimaatverandering, zal naar verwachting de sterkere stormen nog sterker maken en ze sneller en sneller intensiveren”, zegt een van de onderzoekers tegen The Guardian. “Dit is al waargenomen, vooral in de Atlantische Oceaan, en het zal de komende decennia steeds meer voorkomen.”

Orkaan Eta, die begin november over Nicaragua trok, ontwikkelde zich in een periode van 36 uur bijvoorbeeld van een depressie tot een orkaan van de zware categorie 4. Uitzonderlijk, zeggen meteorologen. Het zou wel eens de snelste intensivering van een depressie in de geschiedenis kunnen zijn. Ook orkaan Iota, die momenteel afkoerst op Midden-Amerika, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een zeer zware orkaan.

Foto: ANP / EPA / JAIME AVALOS

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: ANP

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black