Nicaragua zet zich schrap voor ‘major hurricane’ Iota

16 november 2020, 10:21

Buitenland
71e2ccbb-orkaan-iota-1280x600
71e2ccbb-orkaan-iota-1280x600
71e2ccbb-orkaan-iota-1280x600

Orkaan Iota komt naar verwachting als orkaan van de ‘extreem gevaarlijke’ vierde categorie aan land in Nicaragua. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt voor “potentieel catastrofale winden, een levensbedreigende stormvloed en extreme regenval”.

Iota bevindt zich momenteel 300 kilometer voor de kust van Centraal Amerika, met gemiddelde windsnelheden van 210 km/uur. De komende 24 uur zwelt de orkaan nog verder aan en neemt de storm toe. Dan zijn windsnelheden van 230 km/uur mogelijk, met uitschieters tot 270 km/uur. Maandagavond Nederlandse tijd komt Iota aan land in Nicaragua, het land dat anderhalve week geleden nog zwaar werd getroffen door orkaan Eta.

Nicaragua moet zich nu opnieuw opmaken voor storm en extreem veel regen. Lokaal kan tot maar liefst 750 millimeter regen vallen, wat zal leiden tot overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. Ter vergelijking: in Nederland valt diezelfde hoeveelheid regen in een heel jaar. Vanwege het naderende noodweer worden inwoners geëvacueerd.

Ook Honduras en het oosten van Guatemala krijgen met de orkaan te maken. Hoewel Iota dan in kracht is afgenomen, zorgt het systeem ook daar voor heel veel wind en extreme regenval. Tot en met vrijdagochtend kan er in ongeveer 200 tot 400 millimeter vallen.

Foto: ANP/EPA/RICARDO MALDONADO ROZO

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven