Dit was het weer in de eerste helft van de herfst

16 oktober 2022, 09:04

De herfst verloopt tot dusver zonnig. foto: Ab Donker

De herfst is alweer halverwege en wat temperatuur betreft is de herfst tot dusver heel gebruikelijk. De gemiddelde temperatuur over de eerste helft van de herfst ligt rond de normale waarde van 13,8 graden. De herfst is flink zonniger, maar ook duidelijk natter dan gebruikelijk.

Na een natte en zonnige september met twee gezichten, verloopt oktober tot dusver zonnig en droog. Wat temperatuur betreft was er in september geen afwijking en ook de eerste twee weken van oktober kent gemiddeld gezien geen duidelijk hogere of lagere temperatuur. In totaal was de periode 1 september tot en met 15 oktober met 13,7 graden tegen 13,8 graden redelijk normaal.

Warmte in eerste helft van september

In De Bilt kwam het dertien keer tot een warme dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer. Opvallend is dat de laatste warme dag in De Bilt op 14 september is gemeten. De hoogste temperatuur in oktober in De Bilt is tot dusver 18,4 graden.

Op vijf dagen steeg het kwik deze herfst in De Bilt naar 25 graden en meer. Op 5 september steeg het kwik op het hoofdstation zelfs naar 29,7 graden. Op meerdere plaatsen in het land was het toen tropisch warm met 30 graden en meer. In Eindhoven en Gilze-Rijen werd het maximaal 32,0 graden.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Tot vorst is het op normale waarneemhoogte niet gekomen in de eerste helft van de herfst. De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op 11 oktober. Het kwik daalde naar 1,8 graden. In Deelen (Gelderland) daalde het kwik in die nacht naar 0,8 graden. Aan de grond heeft het wel al op meerdere plaatsen en in meerdere nachten gevroren. Op 20 september werd de eerste grondvorst na de zomer genoteerd. In Eelde daalde de temperatuur in de nacht naar -1,8 graden.

Herfst verloopt tot dusver nat

Met gemiddeld over het land ongeveer 166 mm tegen 120 normaal is de eerste helft van dit najaar aan de natte kant. Dit is volledig te danken aan een kletsnatte septembermaand met in totaal 138 mm regen tegen 79 mm normaal. In de eerste helft van oktober viel 28 mm tegen 42 normaal. In september viel in Dirksland (Zuid-Holland) 279 mm. In oktober viel daar nog maar 15 mm en samen maakt dat deze herfst al 294 mm. In Lisse, eveneens in Zuid-Holland, staat de teller op 327 millimeter. In oktober viel alweer 65 mm en in september zat in Lisse maar liefst 262 mm in de regenmeter.

De droogste plaatsen in september waren te vinden in grote delen van Overijssel en delen van Drenthe. In Dedemsvaart viel 50 mm. In oktober is de minste regen in het zuiden van het land gevallen. Op sommige plaatsen in Brabant is nog geen 10 mm gevallen. Normaal valt in de eerste helft van oktober gemiddeld over het land ongeveer 42 mm.

Lees ook: Dit weer is normaal in de herfst

Zonnige herfst in zonnig jaar

Met landelijk gemiddeld ongeveer 268 uur zon tegen 220 normaal verloopt het eerste deel van de herfst zonnig. In september scheen de zon 180 uur tegen 159 normaal, in oktober scheen de zon tot dusver 88 uur tegen 60 uur normaal. Het betekent nu alweer een top-10 notering sinds de metingen begonnen in 1906. Het record blijft in handen van de eerste helft van de herfst van 1959. Toen scheen de zon gemiddeld over het land van 1 september tot en met 15 oktober 329 uur.

Het jaar verloopt, op januari na, sowieso zeer zonnig. De zon heeft inmiddels 2003 uur geschenen en 2022 staat inmiddels al op een vierde plaats in de ranglijst met de zonnigste jaren ooit. Alleen de jaren 2003, 2018 en 2020 hadden tot dit jaar ook meer dan 2000 zonuren.

Als de zon de rest van het jaar volgens het langjarig klimatologisch gemiddelde schijnt, dan mogen we nog 160 uur zon verwachten de rest van het jaar. Het jaar komt dan uit op een recordwaarde van 2163 uur. Het record is nu in handen van het jaar 2003 met 2100 zonuren.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven