1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

15 augustus 2022, 13:40

Bosbranden in het noordoosten van Spanje. Foto: ANP / EPA / Sxenick.

Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. Er is al zo'n 8000 hectare bos verloren gegaan. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

Ook in het zuiden van Spanje heeft de brandweer een bosbrand bestreden. Die zou door bliksem zijn veroorzaakt en verspreidde zich door de harde wind. Dat was in de buurt van Murcia. Ook de meest verwoestende bosbrand van dit jaar tot nu toe in Spanje, bij Zamora bij de grens met Portugal, is dit weekend onder controle gebracht. Sinds 17 juli is daar 31.500 hectare bos en kreupelhout verbrand.

Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte, die worden toegeschreven aan klimaatverandering, zorgen voor nieuwe branden in het hele land. Het risico op bosbranden blijft "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.

Een brand 60 kilometer ten noordoosten van Alicante heeft sinds zaterdag ongeveer 3500 hectare bos verwoest, meldde tv-zender RTVE. Zo’n duizend mensen in de omgeving van de stad Pego moesten uit voorzorg hun huizen verlaten. In de regio Valencia waren er twee kleinere bosbranden.

Lees ook: Dit is de invloed van het weer op bosbranden

Bosbranden in Frankrijk

In Frankrijk is de grote bosbrand in het zuidwestelijke departement Gironde dankzij een regenachtige nacht onder controle. Duizenden mensen waren daar geëvacueerd, maar kunnen nu weer terug naar huis. Meer naar het oosten, in het Franse departement Aveyron, zijn wel weer zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand.

Een deel van Europa kampt deze zomer met veel droogte en hitte, waardoor de kans op bosbranden groot is.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black