Smogwaarschuwing: vieze lucht op komst

15 juni 2021, 21:54

311324be-smog-aan-horizon-almere-pavlo-glazkov

Ben jij gevoelig voor smog? Blijf dan woensdag en donderdag in de namiddag en vroege avond binnen en vermijdt zware lichamelijke inspanning. Het RIVM heeft voor deze dagen een smogwaarschuwing afgegeven. De lucht wordt in de loop van de dag steeds viezer. In de ochtend is de luchtkwaliteit relatief gezien het beste.

Naar verwachting is woensdag en donderdag in de middag en avond sprake van een slechte luchtkwaliteit door de vorming van zogenaamde zomersmog. Dit is smog die ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige en warme dagen. Onder invloed van het krachtige zonlicht worden vervuilende stoffen omgezet in ozon.

Lees hier alles wat je moet weten over smog door ozon.

Deze klachten kun je krijgen door smog

Ozon kan leiden tot (een toename van) luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor. Daarnaast kun je hoofdpijn krijgen, misselijk worden en duizelig worden. Smog door ozon is rond zonsopkomst en zonsondergang vaak te zien in de vorm van een bruine band aan de horizon.

Smog in smog. Beeld AS / Donald
Smog in smog. Beeld AS / Donald

Foto: AdobeStock / Donald

Mensen met chronische longklachten, kinderen en ouderen krijgen als eerste last van zomersmog, maar bij hoge hoeveelheden ozon in de lucht kan iedereen klachten ondervinden. Het RIVM adviseert bij een smogwaarschuwing voor ozon mensen die gevoelig zijn om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Wanneer de luchtkwaliteit zeer slecht wordt kan iedereen klachten krijgen en geeft het RIVM een smogalarm uit.

Lees ook: Wat te doen bij smog?

Ook als je niet zo gevoelig bent voor smog is het raadzaam om komende dagen zware inspanningen op het warmste moment van de dag, in de middag en begin van de avond, te beperken. Niet vanwege de slechte luchtkwaliteit, maar vanwege de hitte. In dit artikel geven we je tips voor hoe je het beste kan omgaan met hitte.

Vanaf vrijdag minder vieze lucht

Doordat er vanaf donderdagavond kans is op regen- en onweersbuien zal de lucht geleidelijk op steeds meer plaatsen schoonspoelen. Door wind vanaf zee zal zaterdag schonere lucht het land binnenstromen.

Hoofdfoto: AdobeStock / Pavlo Glazkov.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Gezondheid-nieuws

Meer Gezondheid-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black