Overlast door houtrook verwacht

16 december 2021, 10:05

Stookseizoen - Houtkachel - Houtstook - Rook - Schoorsteen Foto: AdobeStock / milkovasa

Door de combinatie van weinig wind en somber weer is vanaf morgen een verhoogde kans op overlast door houtrook. Door het rustige weer zal houtrook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en nauwelijks verwaaien. Doordat de komende tijd veel mensen ’s avonds thuis zijn is de kans op overlast groter. De overlast kan tot ver in de volgende week aanhouden.

De afgelopen dagen was de luchtkwaliteit op veel plaatsen nog goed en alleen lokaal matig. Dit kwam doordat er nog wel een matige wind stond en daarbij ook regelmatig wat (mot)regen viel. Ook vandaag staat er nog wel wat wind en wordt houtrook nog redelijk verspreid door de lucht. Maar dat gaat wel veranderen.

Veel mensen thuis

Morgen staat er een zwakke tot hooguit matige wind uit een westelijke richting. Juist in de avond wanneer veel mensen thuis zijn staat er nauwelijks wind. Met het sombere weer en de beperkingen vanwege het coronavirus is het natuurlijk lekker om de gezellige warmte van de kachel of open haard op te zoeken. Dit houdt wel in dat anderen last kunnen hebben van houtrook. Heb je astma of een andere longaandoening, dan zijn de condities erg ongunstig met afhankelijk van je woonomgeving een grote kans op flinke overlast. We adviseren daarom om, indien mogelijk, de houtkachel komende tijd zo min mogelijk te gebruiken.

Ongunstige condities houden aan

Het ziet ernaar uit dat ook in het weekend en komende week er maar weinig wind staat. Daarbij blijft het ook droog. Hierdoor kan de houtrook wanneer het eenmaal in de lucht is gekomen lang blijven hangen. En of je de geur juist prettig vindt of niet, houtrook is voor iedereen ongezond. Hoe dat zit lees je hier: dit is waarom hout stoken slecht voor je is.

Foto: AdobeStock / milkovasa

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black