Hooikoortsweerbericht: meer pollen door zacht weer

14 februari 2019, 11:46

Gezondheid
Hooikoortsklachten-door-pollen-1280x600
Hooikoortsklachten-door-pollen-1280x600
Hooikoortsklachten-door-pollen-1280x600

Door de zachte weersomstandigheden komen elzen en hazelaars massaal tot bloei. De natuur loopt momenteel ruim twee weken voor op het normale schema. Zolang het zachter dan gebruikelijk blijft neemt deze voorsprong toe. Tijdens droge en zonnige voorjaarsachtige dagen kunnen mensen met allergie voor het pollen van de els of hazelaar klachten ondervinden.

Er breekt een periode met voorjaarsachtige februaridagen aan. Het wordt komende dagen 10 tot lokaal 15 graden en vooral vrijdag en zondag schijnt de zon uitbundig. Ook volgende week blijft het zacht met maxima van 8-12 graden. Er komt dan wat meer bewolking voor.

Geleidelijk zullen door het zachte weer steeds meer elzen en hazelaars in bloeien komen. Mensen die gevoelig zijn voor het pollen van de els en de hazelaar moeten komende weken rekening houden met hooikoortsklachten en doen er goed aan hun medicatie tijdig in te nemen.

Berkenpollenseizoen start mogelijk eerder

Eind maart of begin april komen normaal gesproken de eerste berken tot bloei. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt in het boompollenseizoen de meeste klachten. Als het de komende weken zeer zacht blijft zullen de eerste berken al eerder in maart tot bloei komen.

Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven