Woensdag is het winterjassendag!

15 oktober 2020, 08:08

9269b7c3-winterjassendag-2020-1280x600

Morgen is het winterjassendag! Dit is een nieuwe term, die wij hebben gedefinieerd als tegenhanger van rokjesdag. Het is de eerste dag in het najaar waarop mensen massaal de hele dag de winterjas nodig zullen hebben. Wanneer de gevoelstemperatuur op het warmste moment van de dag nog onder 10 graden ligt is een dikke jas wel zo prettig. Morgen is dat voor het eerst in deze herfst het geval. Het is dan koud met gevoelstemperaturen van een graad of 7.

De herfst vordert en dat merken we aan een daling van de temperatuur. Afgelopen zaterdag werd het voor het eerst sinds 12 mei nergens meer 15 graden in ons land. Ook zondag en gisteren was het vrij koud, maar ’s middags was een winterjas voor de meeste mensen nog niet nodig. Ook vandaag is het in de middag bij 13 graden nog niet heel koud. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 15.

Winterjassendag 2020!

Morgen doet de temperatuur een duidelijke stap verder terug. Het wordt dan nog maximaal 13 graden in het westen en 11 graden langs de oostgrens. Daarbij is er ook nog eens vrij veel bewolking. In het binnenland waait een matige noordoostenwind (windkracht 3-4) en aan de noordkust wordt de noordooster in de loop van de middag (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Het voelt door de koude noordoostenwind in hele land aan alsof het op het warmste moment van de dag slechts een graad of 8 is. Daarmee is dit de eerste dag waarop het de hele dag prettig is om buiten je winterjas aan te hebben. In de vroege ochtend ligt de gevoelstemperatuur slechts een paar graden boven het vriespunt.

Lees ook: Wanneer is het winterjassendag?

Van bijzondere kou is overigens geen sprake. Het is vrij koud voor de tijd van het jaar, maar in het verleden is het op 14 oktober nog veel kouder geweest. Vijf jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland op 14 oktober met in Maastricht 4,0 graden.

Voor het gevoel was het toen nog kouder. In de Limburgse heuvels viel toen zelfs uitzonderlijk vroeg in het najaar al wat sneeuw. Bij zulk weer is niet alleen een winterjas prettig, maar ga je ook denken aan een sjaal en voor de koukleumen onder ons misschien ook al handschoenen.

Blijft de winterjas na woensdag nodig?

Donderdag komt de winterjas ook goed van pas. Het wordt dan 11-13 graden, maar opnieuw waait er een koude noordoostenwind. Er is veel bewolking en vooral in Limburg kan een spatje regen vallen.

0baee461-winterjassen-aan-brigitte-bohnhorst

Foto: AdobeStock / Brigitte Bohnhorst

Vrijdag blijft het droog, maar is het nog steeds vrij koud met maxima rond 12 graden. De wind neemt in het weekend af in kracht. Tijdens een zonnig moment kan de winterjas zaterdag- en zondagmiddag als te warm worden ervaren. In de vroege ochtend is het koud met temperaturen van een graad of 4 en in de ochtend kan hardnekkige mist voorkomen. Een winterjas heb je dan wel nodig!

Volgende week wordt het zachter met maxima rond 15 graden en minima rond 8 graden. Je winterjas kan dan weer tijdelijk plaatsmaken voor een ‘tussenjas’ of zomerjas. Wel gaat het dan weer regelmatig regenen.

Blijf op de hoogte van de laatste vooruitzichten via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: AdobeStock / Axel Bueckert

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht