Wanneer is het winterjassendag?

13 oktober 2020, 05:42

Kou
Winterjassendag - Winterjassen - Winter - Warme kleding

Rokjesdag kennen we allemaal wel. Dat is de eerste warme dag waarop voor het eerst in het jaar massaal de rokjes en korte broeken worden aangetrokken. De tegenhanger daarvan is winterjassendag. Wanneer het winterjassendag is, is verschillend per persoon. In dit artikel lees je wanneer het voor de meeste mensen winterjassendag is.

Een winterjas trekt je aan als het koud en guur is in de wintermaanden. Toch is het in de herfst ook vaak al koud genoeg voor een winterjas. Zeker als je in de vroege ochtend op de fiets zit naar school of werk. In deze tijd van het jaar is het donker en vrij koud en dan is een winterjas geen overbodige luxe. Bij temperaturen onder 10 graden en met wat tegenwind is een winterjas raadzaam. Toch als je op de fiets tegen de wind in moet beuken, dan krijg je het vanzelf warm. Sta je even stil, dan koel je snel weer af.

Toch zijn er altijd bikkels die de hele winter geen winterjas aantrekken of pas als het vriest dat het kraakt. Als je met de auto overal heengaat, dan is een winterjas niet echt nodig of alleen als de temperatuur ruim onder het vriespunt ligt. Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan. Zeker als je stilstaat koelt het lichaam snel af.

Uiteindelijk is de gevoelstemperatuur bepalender dan de gewone temperatuur. Bij weinig wind en met een zonnetje is 12 graden nog best te doen met een ‘tussenjas’ of zomerjas. Maar waait er een koude wind en is het bewolkt dan voelt het al snel aan alsof de temperatuur ver onder 10 graden ligt en is een warme winterjas wel zo prettig.

Wat doet kou met het lichaam

Hoe kouder het is, hoe sneller we de kachel hoger willen zetten. Voor het lichaam geldt eigenlijk hetzelfde. Wanneer het koud is, dan heeft het lichaam veel energie nodig om op te warmen. Bij kouder weer vernauwen de bloedvaten zich en stroomt minder bloed naar de ledematen. Hierdoor worden deze lichaamsdelen ijskoud. Het bloed blijft zoveel mogelijk rond de vitale delen van het lichaam om de inwendige temperatuur op peil te houden. Een winterjas zorgt ervoor dat het lichaam redelijk op temperatuur blijft tijdens koude dagen.

Conclusie

Een winterjas trek je vaak al in de herfst aan in de vroege ochtend op de fiets bij temperaturen rond of onder 5 graden en zeker als er ook een stevige wind waait. Een echte winterjassendag is de eerste dag in de herfst waarop mensen massaal de hele dag de winterjas nodig zullen hebben. Daarbij ligt de gevoelstemperatuur op het warmste moment van de dag onder 10 graden.

Tijdens de wintermaanden trek je de winterjas vaak aan. Dit alles in combinatie met handschoenen, muts en sjaal. Laat de winter maar komen!

Lees het meest uitgebreide weerbericht en weet wanneer de winterjas nodig is.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor onze gratis Weeronline nieuwsbrief!

Foto: AdobeStock / kobackpacko

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven