Eerste regionale hittegolf van 2022 een feit

12 augustus 2022, 18:10

Bij hitte is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen. Foto: Martin Herms.

De eerste regionale hittegolf van dit jaar is een feit. Om 11:30 uur had weerstation Hupsel (in de Achterhoek) met 30,1 graden de primeur om als eerste aan de definitie van een hittegolf te voldoen. Daarna volgenden nog meer plekken. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer. In De Bilt komt het morgen tot een officiële hittegolf.

Het was dit jaar al vaker heet zomerweer, maar aan de criteria voor een hittegolf was tot vandaag nog nergens voldaan. Zelfs de periode rondom de zeer hete 19 juli, met in Maastricht maar liefst 39,5 graden, leverde geen hittegolf op.

Op de weerstations Eindhoven, Volkel, Arcen en Maastricht is nu een hittegolf gaande, die afgelopen zondag begon. Daar werd toen al een zomerse dag genoteerd. In Hupsel, Westdorpe, Woensdrecht en Ell begon de hittegolf afgelopen maandag. Sinds woensdag werd het op al deze stations dagelijks tropisch warm.

Maximumtemperatuur op 12 augustus 2022
Maximumtemperatuur op 12 augustus 2022

Dit weekend zal op nog veel grotere schaal aan de definitie van een hittegolf voldaan worden. Zo is in De Bilt de officiële hittegolf morgen al een feit zodra het 25 graden of meer is. Hier is vandaag al sprake van de derde tropische dag, maar morgen is pas de vijfde zomerse dag op rij.

Arcen koploper hittegolven deze eeuw

Hittegolven komen landinwaarts veel vaker voor dan in de kustgebieden. Zo kwam het deze eeuw in Amsterdam (meetstation op Schiphol) tot slechts 7 hittegolven en op Vlieland en Terschelling werd nog maar 1 hittegolf geregistreerd. Weerstations in bijvoorbeeld Brabant en Gelderland noteerden deze eeuw tot dusver 12 tot 20 hittegolven. De koploper in ons land in het Limburgse Arcen. Hier kwam het tot en met dit jaar al 26 keer tot een hittegolf sinds 1 januari 2000.

Hittegolven de afgelopen jaren

De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021. In Limburg en delen van Brabant werd toen een hittegolf genoteerd.

In 2020 kwam het tot meerdere hittegolven. In Arcen, Limburg werd dat jaar zelfs aan de voorwaarden voor een superhittegolf voldaan. Ook in juli 2019 kwam het regionaal tot een superhittegolf. Deze keer komt het niet tot een superhittegolf. Daarvoor had de temperatuur vandaag 35 graden moeten bereiken en dat is niet gebeurd. Komende dagen lukt dat lokaal misschien wel, maar twee van deze zeer hete dagen zijn niet genoeg om aan de voorwaarden van een superhittegolf te voldoen.

De verschillen tussen een gewone hittegolf en een superhittegolf lees je in deze artikelen:

Wat is een hittegolf?

Wat is een superhittegolf?

De langste regionale hittegolf ooit gemeten duurde maar liefst 29 dagen en vond plaats in 2018. In het Gelderse Hupsel en de voormalige vliegbasis Twenthe was het toen van 12 juli tot en met 9 augustus 25 graden of warmer.

De vroegste regionale hittegolf ooit gemeten dateert van 1976. Toen kwam het al van 6 tot en met 10 mei tot een hittegolf. De Brabantse plaatsen Volkel en Gemert en ook het Utrechtse Soesterberg en het Gelderse Deelen hadden de eer.

Heet zomerweer komende dagen onder druk

Na het weekend wordt het minder warm en stijgt de kans op enkele regen- en onweersbuien. Door een hogere luchtvochtigheid kan het broeierig warm aanvoelen. Zondag wordt het vanuit het zuiden overigens ook al wat benauwder. De details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hier lees je al ons nieuws over hitte.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black