Weekend weer: vooral zaterdag zeer nat en onstuimig

12 maart 2021, 07:30

Het hele weekend verloopt nat en winderig, maar op zaterdag valt meer regen en waait het harder dan op zondag. De middagtemperatuur ligt daarbij rond de gemiddelde waarde voor half maart. Ook vandaag is het flink onstuimig. Lees alle details in dit weekendweerbericht. 

Vandaag start met wat zon, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en volgen buien. Vanmiddag kunnen de buien fel zijn met hagel, onweer en zware windstoten van 75-90 km/uur. Het wordt 7-9 graden. Meer details over het weer van vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zaterdag eerst flink wat regen dan buien

Zaterdagochtend trekt een regengebied van west naar oost over het land. Hieruit valt circa twee uur lang regen en kan het soms flink doorplenzen. Later in de ochtend klaart het vanuit het westen even op, maar volgen al snel weer buien. Zaterdagmiddag trekken felle buien in hoog tempo over het land. Hierbij is kans op hagel, onweer en ook weer zware windstoten tot 90 km/uur. Tussen de buien door schijnt kort de zon en wordt het 7 graden in het noorden tot 10 in het zuiden. De zuidwestenwind is aan zee krachtig tot hard (6-7 Bft) en mogelijk soms stormachtig (8 Bft). Landinwaarts waait het (vrij) krachtig.

In de nacht naar zondag trekt een neerslaggebied over het land. De temperatuur ligt hierbij rond een graad of 5. Op veruit de meeste plaatsen valt gewoon regen. In het zuidoosten is het enkele graden kouder en in de heuvels van Zuid-Limburg kan ook natte sneeuw vallen.

zee golven wind windstoten

Foto: Hanneke Lucasse, Westkapelle (Zeeland)

Op zondag staan opnieuw buien op het programma. Wel zijn de buien minder fel dan zaterdag. De wind is ook weer van de partij en waait uit het westen tot noordwesten. Landinwaarts waait het matig, aan zee (vrij) krachtig (5-6 Bft). Het wordt 8-9 graden.

Volgende week koude nachten

Na het weekend blijft het licht wisselvallig met zeker maandag nog een flink aantal buien. Daarna wordt het rustiger met vaker zon. De wind zit in de noordhoek en voert relatief koude lucht aan. In de zon wordt het overdag 8-10 graden, ’s nachts komt het landinwaarts tot een graadje vorst.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Hoofdfoto: Adrie van Kuilenburg, Herwijnen (Gelderland)

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook