Code oranje voor gladheid door ijzel in zuidoosten

12 januari 2024, 08:57

Gladheid
Gladheid ten zuiden van Nijmegen. Foto: Wouter van Bernebeek.

Voor het zuidoosten van het land geldt nog code oranje voor gladheid door ijzel en bevriezing. De waarschuwing staat aan voor de provincies Noord-Brabant en Limburg. Er is motregen gevallen bij temperaturen onder nul en daardoor zijn sommige wegen spiegelglad geworden. De gladheid kan aanhouden tot eind van de ochtend. Donderdagavond en afgelopen nacht was het ook in het oosten regionaal spekglad.

De motregen was helaas niet zichtbaar op de radarbeelden, doordat het hele kleine druppeltjes waren die uit heel lage bewolking vallen. Inmiddels lijkt het overal droog te zijn. Maar heb je onderweg regen op je autoruit, hou er dan rekening mee dat de wegen spekglad kunnen zijn en rijdt voorzichtig. Ook door eerdere ijzel kan dit nog het geval zijn.

Vooral daar waar geen strooizout ligt kan het erg glad zijn. Maar ook waar wel gestrooid wordt moet je met ijzel altijd goed oppassen.

Lees ook: Hoe ontstaat ijzel en wanneer kunnen we dit verwachten?

Gladheid in Zelhem door ijzel. Foto: Erwin Klein (Zelhem, Achterhoek).
Gladheid in Zelhem door ijzel. Foto: Erwin Klein (Zelhem, Achterhoek).

De ijzel was donderdagavond het hevigst in Twente, de Achterhoek en Noord-Limburg. In het Gelderse Zelhem, bij Doetinchem, is door een verkeersongeval iemand om het leven gekomen. Het incident tussen twee voertuigen gebeurde op een "spiegelgladde" weg, meldt de politie. (Bron: ANP)

Een combinatie van motregen en bevroren wegdek heeft in de Achterhoek in de provincie Gelderland donderdagavond geleid tot tientallen aanrijdingen, meldt de politie. "Ja, tientallen zeker wel. Vooral aanrijdingen met materiële schade. Maar ook wel meer dan tien met letsel tot gevolg", aldus een woordvoerder. (Bron: ANP)

IJzel op 11 januari 2024. Foto: Wouter van Bernebeek.
IJzel op 11 januari 2024. Foto: Wouter van Bernebeek.

Ook elders risico op gladheid

Elders in ons land kan het vanochtend ook nog lokaal glad zijn doordat de wegdektemperaturen nog even rond nul liggen en vocht op de weg bevriest. Alleen pal aan de westkust en op de Wadden is geen gladheid voorgekomen. Langzaamaan zien we de temperatuur echter verder stijgen en dan verdwijnt de gladheid op steeds meer plaatsen.

Soms kan je thermometer in de auto een temperatuur boven nul aangeven, terwijl de wegen dan nog bevroren zijn. Hou hier goed rekening mee. Hoe dat zit lees je in ons artikel: Waarom kan het glad zijn, terwijl het niet vriest?

Banner Whatsapp WOL

Komende dagen geen vorst en gladheid

Vanaf vanmiddag ligt de temperatuur in het hele land boven nul. De minima komen dan een paar dagen uit rond 2 graden en de maxima rond 5 graden. Zondagavond stijgt wel de kans op enkele winterse buien. Meer over het weer in de komende dagen lees je in ons weerbericht en lees ook ons artikel: "Komt er nog meer winterweer aan?"

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven