Komt er nog meer winterweer aan?

11 januari 2024, 07:50

Actueel
Fietsen door (natte) sneeuw Foto: Martin Vye

Vandaag zet de dooi in. Of dit gladheid oplevert en of er op langere termijn opnieuw winterweer komt vertellen we in dit artikel.

Na een nacht met op uitgebreide schaal 4 tot 8 graden vorst start deze donderdag op de meeste plaatsen zonnig. Het uiterste noorden van het land heeft in de vroege ochtend al met bewolking te maken en aanvoer van vochtige lucht vanaf zee. Dit vocht kan neerslaan op de koude wegen, waardoor het vooral in Friesland, Groningen en Drenthe lokaal glad kan worden.

Later vanochtend en vanmiddag breidt de bewolking ook uit naar het midden en uiteindelijk ook het zuiden. Een noorden- tot noordwestenwind voert minder koude lucht aan en het kwik stijgt in de loop van de middag naar 2 tot 4 graden.

Kans op lokale gladheid door lichte neerslag

Uit de bewolking kan later in de middag en vanavond zeer lokaal een spat motregen vallen, vooral in het noorden en westen van het land. Vanwege de kou in de grond kan deze neerslag lokaal gladheid veroorzaken op wegen waar niet wordt gestrooid.

Lees alles over gladheid

Veel wolken, in het weekend wat regen

Vrijdag en komend weekend ligt de middagtemperatuur tussen 3 en 6 graden. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien, maar vrijdag en een groot deel van zaterdag is het wel overwegend droog. Zaterdagavond en ook zondag kan soms wat regen vallen.

Lees voor meer details ons uitgebreide weerbericht.

Volgende week winterse buien

Op maandag trekken winterse buien vanaf de Noordzee over het land. Landinwaarts kan het tijdens een bui lokaal kortstondig wit worden, maar in het algemeen blijft de sneeuw niet liggen. Ook dinsdag wisselen winterse buien en zonnige momenten elkaar af. De maxima komen uit tussen 5 graden vlak aan zee en 2 of 3 graden landinwaarts. In de nacht en vroege ochtend kans het landinwaarts een graadje vriezen.

Daarna wordt de weersverwachting onzeker. Er is kans op sneeuw, maar ook kans op 10 graden en regen. Mogelijk komt de grens van zachte en koude lucht precies boven Nederland te liggen. In dit scenario valt in het zuiden regen en in het noorden winterse neerslag.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven