Zonnig en behoorlijk koud in de Alpen

10 januari 2022, 14:30

Wintersport
Wintersport in de Alpen in Oostenrijk. Foto: Jeroen Waterreus.

Op wat laatste sneeuwbuien in de Oostenrijkse alpenregio’s vandaag na is het deze week droog en vaak zonnig in de bekende wintersportoorden. Het is behoorlijk koud met in de nachten op grote schaal strenge vorst. Eind van de week wordt het minder koud.

In de wintersportgebieden van Oostenrijk zijn maandagmiddag nog enkele sneeuwbuien mogelijk. Tijdens de nacht naar dinsdag wordt het droog met brede opklaringen. In de Franse en Italiaanse Alpen ging de week al droog en zonnig van start. 

Check hier de coronasituatie in de wintersportlanden.

Lage minima 

Het wordt een koude nacht met in de meeste wintersportgebieden strenge vorst met minima tussen -10 en -14 graden. Plaatselijk komt het zelfs tot zeer strenge vorst met minima onder -15 graden.

Veel zon, iets oplopende temperatuur

Vanaf dinsdag is het voorlopig volop zonnig in het hele alpengebied. Soms trekken wat velden sluierbewolking over, maar dit belemmert de zon slechts een beetje. Op de pistes ligt de temperatuur dinsdag- en woensdagmiddag tussen 0 en -3 graden. Vroeg in de ochtend is het veel kouder en aan het einde van de middag daalt de temperatuur weer snel.

Snowboarden in de Alpen. Foto: Adobe Stock /  Artanq.
Snowboarden in de Alpen. Foto: Adobe Stock / Artanq.

Foto: Adobe Stock / Artanq

Later in de week wordt het iets zachter met vrijdag op de pistes ’s middags een aantal uur lichte dooi en maxima tussen 2 en 5 graden. De sneeuwkwaliteit op de pistes zal hier weinig onder lijden. In de nachten vriest het veelal matig en kunnen pistes, indien nodig, weer goed geprepareerd worden. 

De kans is groot dat dit droge en zonnige weerbeeld in de Alpen tot in ieder geval begin volgende week aanhoudt. Tot die tijd kunnen wintersporters dus hun hart ophalen!

Sneeuw in de Ardennen en het Sauerland 

In de Ardennen ligt in de hogere delen wel wat sneeuw, maar voor wintersport is het onvoldoende. Overigens zijn alle pistes ook gesloten. Komende dagen wordt geen verse sneeuw verwacht. 

In de hogere delen van het Sauerland ligt wel voldoende sneeuw. Op de pistes in Winterberg, Neuastenberg en Altastenberg ligt veelal zo’n 30 cm sneeuw. De pistes liggen hier op 650-800 meter boven zeeniveau. Op pistes in het Sauerland onder 600 meter ligt veel minder sneeuw en zijn de wintersportmogelijkheden beperkt.

Deze week blijft het droog in het Sauerland. In de nachten vriest het licht tot lokaal matig en overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt. Het is wisselend bewolkt en vooral morgen kan het een tijd mistig zijn.

Wil je op de hoogte blijven van het weernieuws uit de wintersportgebieden? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse wintersport nieuwsbrief.

Hoofdfoto: Jeroen Waterreus

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven