Warm zomerweer op komst

01 september 2021, 13:50

Vanaf zondag is er grote kans op behoorlijk warm (na)zomerweer. Landinwaarts komt de middagtemperatuur waarschijnlijk een aantal dagen uit op ruim 25 graden. Of we het ‘nazomer’ mogen noemen en wat je precies kan verwachten lees je in dit artikel.

Tot en met zaterdag komt de middagtemperatuur dagelijks uit tussen ongeveer 18 graden in het noorden en 23 graden in het zuiden van het land. Daarbij is er een mix van wolken en zon, waarbij het zuiden aanmerkelijk meer zonneschijn mag verwachten dan het noorden. De details hierover lees je in ons uitgebreide weerbericht. 

Op zondag komt de middagtemperatuur uit tussen 22 graden in het noorden en westen en 25, lokaal 26, graden in het zuidoosten van het land. Het blijft droog en er is veel ruimte voor de zon. In Zandvoort, tijdens de GP, wordt het een graad of 22.

Het vooruitzicht naar de eerste dagen van volgende week geeft een grote kans op zelfs nog wat hogere maxima. In de zuidoostelijke helft van het land wordt het dan 25 graden of meer en in Limburg kan het plaatselijk 27 graden worden. Het weerbeeld daarbij: zon, stapelwolken en mogelijk een zeer lokale bui.

Hoe lang dit weertype aanhoudt is nog flink onzeker. Vanaf volgende week donderdag neemt de buienkans duidelijk toe en daarmee komt ook de temperatuur onder druk te staan.

Kinderen schommelen op het strand in de zomervakantie bij nazomer met zon en stapelwolken

Foto: Anne-Marie van Iersel

Mogen we het nazomer noemen of is het gewoon zomerweer?

De zomervakanties zijn na dit weekend in het hele land voorbij en gevoelsmatig is het dus voor veel mensen al ‘na de zomer’. Meteorologisch gezien is het ook al herfst, maar astronomisch gezien is het nog zomer. Voor het begrip ‘nazomer’ is het eigenlijk nog te vroeg en moet het minstens half september zijn. We noemen het dus gewoon: zomerweer!

Lees hier meer over in: wat is nazomer? 

Meer zomerse dagen dan in augustus?

Augustus was dit jaar koel en somber. In De Bilt was het slechts op één dagje zomers warm met op 12 augustus 25,2 graden. Volgens de huidige verwachting komt de middagtemperatuur vanaf zondag vijf dagen op rij uit rond 25 graden. De kans is dus groot dat september dit jaar meer zomerse dagen gaat opleveren dan augustus. 

 Hoofdfoto: Jolanda Bakker

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black