Zo nat en onstuimig wordt Bevrijdingsdag

01 mei 2021, 07:15

Feestdagen
Bewolkt weer met wind en regen op Bevrijdingsdag met wapperende vlag en groene bomen

Ben je op 5 mei vrij en verlang je naar lekker lenteweer? Helaas lijkt het deze Bevrijdingsdag meer op herfst. Maar hoe nat en onstuimig wordt het eigenlijk? Wij vertellen je hoe hard je die paraplu of poncho nodig hebt en of er tussen de buien door tóch nog lekker weer in zit!

Helaas zijn er ook dit jaar tijdens Bevrijdingsdag geen officiële buitenactiviteiten, maar wat het weer betreft is dat misschien zo erg niet. Het belooft namelijk een koude Bevrijdingsdag te worden met veel wind en een grote kans op buien. Hoewel het al mei is, heb je de winterjas nog nodig. Woensdag wordt het namelijk slechts 9-11 graden en dat is veel kouder dan de gebruikelijke 15-18 graden. Ook een regenjas of poncho kun je goed gebruiken, want de kans op buien is groot. Voor een paraplu waait het te hard. Kortom: deze Bevrijdingsdag kun je rekenen op herfstweer!

Lees ook: De koudste en natste Bevrijdingsdag ooit gemeten en Bevrijdingsdag: dit zijn de zonnigste en warmste

Maar is het deze 5 mei echt alleen maar bar en boos? Nee, dat zeker niet. Tussen de buien door is ruimte voor de zon en dan is het prima weer om actief bezig te zien. Zo kun je perfect uitwaaien op het strand! En als de zon eenmaal doorbreekt dan voel je de warmte op je wangen echt wel.

Vlag hangt halfstok tijdens bewolkte Dodenherdenking
Vlag hangt halfstok tijdens bewolkte Dodenherdenking

Foto: Adobe Stock / ivoderooij

Dodenherdenking ronduit onstuimig

Niet alleen op Bevrijdingsdag verwachten we wind en regen. Ook tijdens Dodenherdenking is kans op buien en waait het zelfs nóg harder. Precies tijdens de plechtigheden is de verwachting dat de wind piekt. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Ook de rest van de week staan buien en wind op het programma.

De lente lijkt voorlopig dus ver weg, al is er een lichtpuntje voor wie van warmer weer houdt. Eind volgende week neemt de kans op warmte namelijk toe. Volgend weekend is de kans ongeveer 30% dat het 20 graden of meer wordt. Voorlopig is het nog wel onzeker hoe warm het precies wordt. Het kan ook nog de koude kant op vallen met 10 graden. Meer over het weer van de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Adri Joosse

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven