Winterverwachting 2021: eindelijk een koude winter?

02 november 2020, 17:09

dc249bfb-anp-robin-utrecht-seizoensverwachting-winter-2020-2021-eindelijk-een-koude-winter-1280x600
dc249bfb-anp-robin-utrecht-seizoensverwachting-winter-2020-2021-eindelijk-een-koude-winter-1280x600

Voor winterliefhebbers zijn het zware jaren. Van koud winterweer is de afgelopen tien jaar bijna geen sprake geweest. De winters van 2014-2015 en 2019-2020 verliepen zelfs bijna geheel zonder vorst of sneeuw. Blijft de winter ook dit jaar in de ijskast of kunnen we eindelijk hopen op een koude winter? In deze winterverwachting kom je het te weten.

Na de zeer zachte winters van de afgelopen jaren zou je zeggen dat het toch weer een keer een koude winter moet worden. Helaas ziet het er allemaal weinig rooskleurig uit.

Qua temperatuur verwachten we een normale winter, maar dat komt waarschijnlijk niet door een afwisseling van koude en zachte periodes. De verwachting is namelijk dat de wind deze winter vaak west of noordwest is en dat betekent dat vrij milde lucht vanaf de Noordzee over ons land wordt geblazen. Omdat een hogedrukgebied zich ten zuidwesten van Nederland nestelt worden neerslaggebieden en winterse buien regelmatig bij ons weggehouden. Bij deze windrichting is de kans op sombere dagen met weinig tot geen zon groot en kan ook geregeld motregen vallen.

December een koude maand?

Voor koud winterweer moeten we het waarschijnlijk van december hebben. Het weer is dan namelijk het rustigst met weinig wind, waardoor het tijdens heldere nachten flink kan afkoelen. Dit kan regelmatig tot gladheid leiden, omdat de wegen vochtig zijn en de temperatuur onder het vriespunt duikt. Vaak is bij dit weertype de kans dat we op de schaats kunnen klein. Dat komt doordat de temperatuur overdag door wind van zee te veel oploopt en het ’s nachts niet lang en streng genoeg vriest.

In januari en februari lijkt de wind aan te wakkeren en neemt de kans op regen toe. Typisch Nederlands winterweer dus dat we van de afgelopen jaren kennen. Dat er naar verwachting meer wind en regen komt, betekent niet dat we de winter daarmee geheel kunnen afschrijven. Ook tijdens wisselvallige periodes kan het weleens een paar dagen koud zijn en behoort sneeuw tot de mogelijkheden. De kans op schaatsweer blijft echter klein, al valt het niet uit te sluiten dat het wel een keertje kan.

Lees ook: Zo goed kwamen de vorige seizoensverwachtingen uit

Winter in hoge noorden veel zachter dan normaal

Wind uit het oosten tot noordoosten, het doet het hart van menig winterliefhebber sneller kloppen. Vroeger bracht deze windrichting vaak snerpende kou met zich mee. Ook dit jaar zal de wind weleens uit het noordoosten of oosten komen, maar of dat tot écht koud winterweer leidt is maar de vraag. De verwachting is namelijk dat Scandinavië, Oost-Europa en Rusland een veel zachtere winter krijgen dan normaal. Wanneer de wind uit die hoek waait brengt dat dan ook nauwelijks kou met zich mee.

Weten of we komende weken een vleugje winter kunnen verwachten? Lees dan ons uitgebreide weerbericht voor Nederland

Hoofdfoto: ANP / Robin Utrecht

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Video-nieuws

Meer Video-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black