Zeven van de beste kerstweekeinden in Europa

14 december 2023, 14:52

Bestemmingen
Edinburgh Castle in kerstsfeer. Foto: Adobe Stock / Danilo Y Fotos

Als het om een wintervakantie gaat, zullen de meeste reizigers uit zijn op sneeuw, feestelijk eten en gezellige bars en restaurants. Gelukkig hoef je niet ver te gaan om in de kerststemming te komen. Veel bestemmingen in Europa zijn bedekt met lichtjes en versieringen, en met wat geluk ook een laagje sneeuw in de aanloop naar 25 december. Tientallen kerstmarkten maken deze steden nog sfeervoller dan normaal.

Provinciesteden zoals Neurenberg en Straatsburg lopen voorop met traditionele kerstmarkten, maar hoofdsteden zoals Edinburgh en Wenen komen ook tot leven in de winter, met een duizelingwekkend aanbod aan markten en evenementen die de kronkelende, geplaveide straatjes en fotogenieke steegjes opluisteren.

Elders voegt de gegarandeerde sneeuw van Fins Lapland een vleugje magie toe aan de feestelijkheden en biedt het een heel andere kerstvakantie. Wat je smaak ook is, lees verder; we hebben een selectie gemaakt van de beste plekken om naartoe te gaan voor die broodnodige kerstvakantie.

Edinburgh, Schotland

De Schotse hoofdstad is vooral betoverend tijdens de kerstperiode, met de vroege duisternis die mogelijkheden biedt voor feestelijke versieringen, fonkelende lichtjes en gezellige markten. De kerstperiode begint in november, met tientallen speciale evenementen zoals theatershows, kerstliedjes en feestelijke lichtjesroutes.

De belangrijkste verkeersaders van de stad, de Royal Mile en de Grassmarket, zijn nog even schitterend als altijd, en het verlichte Edinburgh Castle vormt een dramatische achtergrond voor de stad. Er zijn verschillende markten die Edinburgh verlichten, maar de belangrijkste bevinden zich in East Princes Street Gardens en George Street. Na een wandeling door de geplaveide straten en het bekijken van de verschillende kraampjes, kunt u zich tegoed doen aan glühwein en traditionele Duitse gerechten.

De thuisbasis van Hogmanay blijft in een even feestelijke en zelfs nog feestelijker stemming na Kerstmis als het zich opmaakt voor de nieuwjaarsvieringen, dus een bezoek aan de kersttijd kan worden gecombineerd met een speciale manier om 2024 te verwelkomen als je het juiste moment kiest.

Kerstmarkt in Neurenberg. Foto: Adobe Stock / Irina Schmidt
Kerstmarkt in Neurenberg. Foto: Adobe Stock / Irina Schmidt

Neurenberg, Duitsland

Neurenberg, de thuisbasis van een van de beroemdste kerstmarkten ter wereld, is een paradijs voor kerstliefhebbers. De op één na grootste stad van Beieren organiseert jaarlijks een kerstmarkt op het Hauptmarktplein, ook wel "de kleine stad van hout en stof" genoemd, waar verkopers allerlei snuisterijen en lokale gerechten verkopen, variërend van peperkoek tot braadworst. Parallel hieraan is er de zusterstedenmarkt, waar verkopers uit de zustersteden van Neurenberg - waaronder Wenen, Antalya, Kharkiv, Glasgow en Krakau - lokale producten verkopen.

Als je niet over de markten dwaalt, ben je waarschijnlijk in de schilderachtige oude binnenstad van Neurenberg, vol vakwerkhuizen en smalle steegjes. Alle belangrijke bezienswaardigheden liggen op loopafstand, zoals het Duitse Nationale Museum, het Neue Museum en het enorme kasteel van Neurenberg, een middeleeuws fort met panoramisch uitzicht over de stad.

Rovaniemi, Finland

Deze stad in Fins Lapland is een kerstwonderland op zich. Rovaniemi, dat zichzelf de 'thuisbasis van de kerstman' noemt, is de thuisbasis van een kerstdorp met gebouwen die van top tot teen bedekt zijn met lichtjes en feestelijke decoraties, terwijl ze 's winters constant bedekt zijn met sneeuw. Er zijn winkels en activiteiten met een kerstthema en kinderen kunnen de kerstman zelf ontmoeten.

Dit deel van Lapland is ook een ideale bestemming voor gezinnen met jonge tieners, omdat de ligging in de poolcirkel het een geweldige bestemming maakt voor de jacht op het noorderlicht. Andere populaire activiteiten zijn huskysleeën, rendiersleetochten, sneeuwscooteren en langlaufen.

Kerstmarkt in Praag. Foto: Adobe Stock / ecstk22
Kerstmarkt in Praag. Foto: Adobe Stock / ecstk22

Praag, Tsjechië

Het schilderachtige Praag schittert op elk moment van het jaar, maar de wintermaanden zijn een van de beste tijden om de Tsjechische hoofdstad te zien. De stad heeft een prachtige mix van opvallende architectuur, een rijke culturele scène en - in november - een groot netwerk van kerstmarkten; in combinatie met een vlaagje sneeuw wordt Praag een perfecte kerstbestemming.

Een van de beste eigenschappen van Praag is de overzichtelijke grootte, met de meeste van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties op loopafstand van elkaar. Het middelpunt is het Oude Stadsplein; in december omringen de barokke gebouwen en de Astronomische Klok een mininetwerk van steegjes gecreëerd door houten kraampjes, met de geur van kaneel en glühwein in de lucht.

Het nabijgelegen Wenceslasplein heeft zijn eigen markt en na even rondgekeken te hebben kun je naar de Karelsbrug voor een sfeervolle wandeling onder de lichtjes. Eenmaal aan de overkant sta je aan de voet van de Praagse Burcht - het grootste oude kasteel ter wereld - waar ook een markt is, compleet met kerstzangers.

Tallinn, Estland

Het is onwaarschijnlijk dat de Estse hoofdstad op veel lijstjes staat als de ideale kerstbestemming, maar met gemiddeld 11 dagen sneeuw in december is het een van de beste plaatsen om te bezoeken als je een 'witte kerst' wilt meemaken tijdens je vakantie.

Tallinn, betaalbaarder en compacter dan de andere steden die we hebben genoemd, is een karaktervolle plek waar een fusie van architectonische stijlen (zoals gotiek en barok) overal te zien is. Deze staan naast middeleeuwse paleizen, kathedralen en kastelen, zoals het Kadriorg Paleis, waar een kunstmuseum is gevestigd, en het Toompea Kasteel, waar tegenwoordig het Estse parlement zetelt.

Veel hiervan ligt binnen de middeleeuwse muren van de oude binnenstad van Tallinn, die op de Unesco-lijst staat, net als het Stadhuisplein, waar de belangrijkste kerstmarkten van de stad worden gehouden. Er wordt gezegd dat hier al sinds 1441 elk jaar een kerstboom staat en tegenwoordig verandert het plein in een 'sprookjesland', waar tientallen kraampjes naast draaimolens en voedselverkopers staan.

Kerstmarkt in Wenen. Foto: Adobe Stock / sborisov
Kerstmarkt in Wenen. Foto: Adobe Stock / sborisov

Wenen, Oostenrijk

Wenen is niet alleen een van de elegantste Europese steden, het is ook een toevluchtsoord voor liefhebbers van de feestdagen. In de aanloop naar Kerstmis is er een keur aan markten in en rond het centrum, wat de Oostenrijkse hoofdstad een vrolijk tintje geeft. De prachtige architectuur van de stad leent zich voor de magie van de kersttijd, met overal lichtjes, bomen en versieringen, waardoor het een ideale plek is om een romantische kerstvakantie door te brengen.

Bezoekers die hier voor het eerst komen, zullen waarschijnlijk versteld staan van de grandeur van de beroemdste monumenten van Wenen en de bijbehorende markten. Of je nu gluhwein drinkt voor Paleis Belvedere of braadworst eet bij het stadhuis op de Weense Droommarkt, je geniet van een magische achtergrond terwijl je langs de kraampjes slentert en de barokke gebouwen bewondert.

Kerstmarkt in Straatsburg. Foto: Adobe Stock / Leonid Andronov
Kerstmarkt in Straatsburg. Foto: Adobe Stock / Leonid Andronov

Straatsburg, Frankrijk

Straatsburg is de zelfbenoemde 'Hoofdstad van Kerstmis' en de Elzasser hoofdstad is net zo'n idyllische omgeving als alle andere voor een feestelijke reis, met de vakwerkgebouwen en grote pleinen - zoals Place Kebler en Place de la Catedrale - die fonkelen met lichtjes en een licht laagje sneeuw. De winter is een prachtige tijd om door de smalle straatjes te wandelen, met de grachten van de wijk 'Petite France' die even charmant zijn als altijd.

Een reeks traditionele markten verlicht de stad vanaf half november, verspreid over 10 verschillende locaties en trekt elk jaar zo'n twee miljoen bezoekers. Ze variëren van traditionele markten in Duitse stijl (zoals de Christkindlmarik op Place Broglie) tot markten met een focus op duurzaamheid, zoals die op Grimmeisen of Place des Meuniers, waar alle kraampjes producten verkopen van kleine producenten uit de Elzas.

Bron: Independent Travel/Lifestyle

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven