Welke Scandinavische bestemming past bij jou

19 mei 2023, 16:58

Bestemmingen
Scandinavische bestemming. Foto: Medianation (GMGroup)

Je bent op zoek naar dé perfecte zomerbestemming, maar weet nog niet 100% zeker welk land het best bij jouw reiswensen past? Geen nood! We helpen je graag op weg. In het Hoge Noorden vind je een aantal prachtige bestemmingen met elk hun eigen troeven. Lees verder en ontdek welk land jou op het lijf geschreven is.

Jij zoekt: ongezien gevarieerde natuur en een streepje cultuur

Jouw droombestemming: Zuid-Noorwegen

Noorwegen, zelden zag je zoveel variatie op zo’n beperkte oppervlakte! Wie door deze parel van het Noorden reist kan zich vergapen aan diepblauwe fjorden, majestueuze bergen, groene valleien, diepe canyons, uitgestrekte gletsjers, torenhoge watervallen en een adembenemende kustlijn. Het gevarieerde landschap leent zich perfect voor tal van activiteiten! Van rustige boottochten en wandelingen tot gletsjertochten, canyoning of via ferrata voor zij die op zoek zijn naar een stevige dosis adrenaline. Hou je van cultuur? Dan mag een bezoek aan de steden Oslo, Bergen, Ålesund, Stavanger of Trondheim niet ontbreken. Deze steden verrassen je elk afzonderlijk met hun unieke karakter. Ook in de pittoreske havenstadjes langs de Noorse zuid- en scherenkust kan je heerlijk slenteren terwijl je de zeelucht opsnuift.

Het klimaat van het zuiden van Noorwegen / Oslo
Het klimaat van het zuiden van Noorwegen / Oslo

In de zomermaanden juni tot en met augustus is het 20-21 graden in het zuiden van Noorwegen. Tijdens de wintermaanden vriest het over het algemeen een paar graden. Vooral de nachten zijn dan koud.

Jij zoekt: prachtige wandelroutes in een adembenemende omgeving

Jouw droombestemming: De Lofoten

De eilandengroep Lofoten in Noord-Noorwegen betovert iedereen met haar majestueuze bergen, azuurblauw water en hagelwitte stranden. Deze unieke omgeving maakt van de Lofoten een waar paradijs voor wandelliefhebbers. Wie de bergtoppen trotseert tijdens de pittige hikes, wordt beloond met een onklopbaar uitzicht over de betoverende kustlijn en de kleurrijke vissersdorpjes. Even bekomen van al het wandelen? Dan kan je een boottocht maken door de fjorden, een bezoek brengen aan het Vikingmuseum of gezellig door de authentieke vissersdorpjes struinen.

Jij zoekt: avontuur en woeste landschappen

Jouw droombestemming: IJsland

Staat avontuur bovenaan op je bucketlist? Kijk niet verder! In IJsland betekent elke dag een nieuwe mogelijkheid voor een onvergetelijke ervaring. Trotseer het ijskoude water tijdens een dagje raften op een gletsjerrivier, beklim bergen en vulkanen, snorkel tussen twee continenten, ga op walvisexcursie, waag je aan ijsklimmen of ontdek het woeste binnenland met een 4×4. En dat alles in een buitenaards mooie omgeving waar vulkanen, gletsjers, watervallen, fjorden, bergen en lavavelden het landschap domineren. Avontuurlijker wordt het niet!

Het klimaat van IJsland
Het klimaat van IJsland

In de periode november tot en met maart ligt de temperatuur overdag rond het vriespunt. Tijdens de nachtelijke uren vriest het licht tot matig. In de zomermaanden schijnt de zon ongeveer 6 uur per dag en stijgt het kwik naar 10 tot 12 graden.

Jij zoekt: een breed scala aan activiteiten voor het hele gezin

Jouw droombestemming: Zweden of Denemarken

Reis je met kinderen, dan zijn toegankelijke activiteiten een must! Zweden en Denemarken  zijn twee bestemmingen waar zowel jong als oud laaiend enthousiast van wordt. Maak prachtige tochten in fietsland Denemarken, leef je uit op het water aan de Deense kust, dompel je onder in de Vikinggeschiedenis of plan een daguitstap naar Legoland. In Zweden schuim je dan weer samen de bossen af op zoek naar verse ingrediënten voor je avondmaal, maak je een kanotocht over uitgestrekte meren en ga je op zoek naar bevers, elanden en lynxen tijdens een wildlife safari. In je eigen vakantiehuisje heb je bovendien alle vrijheid en ruimte om heerlijk tot rust te komen.

Het klimaat van Zweden / Stockholm
Het klimaat van Zweden / Stockholm

In de zomermaanden loopt de temperatuur in het zuiden van Zweden op tot boven 20 graden. In juli is het gemiddeld 24 graden. Van mei tot en met juli schijnt de zon gemiddeld 9 uur per dag. Tijdens de wintermaanden is het iets boven nul en tijdens de nachten vriest het dan.

Jij zoekt: rust en ontspanning te midden van de natuur

Jouw droombestemming: Finland

Keldert de stress van het dagelijks leven op regelmatige basis jouw energieniveau? Wil jij op vakantie vooral loskoppelen en ontspannen? Het liefst van al nog in the middle of nowhere? Dan is Finland dé bestemming voor jou! In Finland vind je bijna net zoveel sauna’s als inwoners, en hoewel het land ruim 10 keer zo groot is dan ons land, telt het slechts de helft inwoners. Kortom, dé perfecte plek om te herbronnen. Je blokhut met sauna aan het meer is de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de Finse bossen of kajaktochten op het water. Of om gewoon te genieten van barbecue op je terras met een goed glas wijn.

Het klimaat van Finland / Helsinki
Het klimaat van Finland / Helsinki

In Helsinki stijgt de temperatuur in de zomermaanden naar 20-21 graden, dan schijnt ook het langst de zon. In de wintermaanden is het koud met zowel overdag als in de nacht enkele graden vorst.

Bron: TCE, Nordic.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven