Wat zijn de droogste provincies van Nederland?

20 mei 2022, 10:00

Droogte
Droogte in Winterwijk, zomer 2020. Foto: Johnny Willemsen

De hoeveelheid neerslag kan in Nederland van jaar tot jaar sterk verschillen. In welk deel van het land van het land valt jaarlijks de minste neerslag? In dit artikel lees je wat de droogste provincies van Nederland zijn.

Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag. Hier valt gemiddeld circa 775 mm neerslag. In Nederland valt gemiddeld 847 mm per jaar.

Neerslagverschillen per seizoen

In de gemiddeld droogste provincies van Nederland valt niet altijd de minste neerslag. In de lente valt in de kustprovincies minder neerslag dan in de rest van het land. In het voorjaar blaast de wind dan over het relatief koude water van de Noordzee, waardoor er weinig wolken kunnen ontstaan. Verder landinwaarts warmt het land dan sneller op wat zorgt voor het ontstaan van buien. In het binnenland valt in de lente en zomer dus meer neerslag dan in de kustprovincies.

In het najaar en in de winter is het omgekeerd. De relatief warme zee in combinatie met een koude atmosfeer zorgt voor veel neerslag in de kustprovincies.

Lees ook: Dit zijn de vijf natste provincies van Nederland

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven