Waarom wordt het in de winter kouder terwijl de dagen al langer worden?

03 januari 2024, 16:21

Weerspreuken
Lengen van de dagen en vorst. Foto: Jannes Wiersema

De donkerste periode is na Kerst voorbij, maar het wordt in de winter juist kouder als de dagen langer worden. In januari is het kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten. Het is dan al twee uur langer licht dan met kerst.

De temperatuur is zeker in de winter sterk afhankelijk van de windrichting. Omdat deze gedurende het seizoen sterk kan variëren en ook elk jaar een ander verloopt heeft lijkt het alsof winterkou willekeurig optreedt. Het kan dus voorkomen dat het in december een tijd vriest en in januari en februari sprake is van zacht winterweer. Toch is het gemiddeld vaker koud in januari en februari terwijl de dagen al langer worden. Hoe zit dat nou?

In de winter is het kouder dan in andere seizoenen doordat de dagen kort zijn. De nachten zijn lang en daardoor kan de temperatuur sterker dalen. Overdag staat de zon laag en het zonlicht legt een grote weg af door de atmosfeer. Hierdoor levert het zonlicht veel minder warmte op. Het resultaat is dat het aardoppervlak meer energie verliest dan er door de zon binnenkomt. Hierdoor wordt het in de winter langzaam kouder.

De laatste updates over het weer lees je in het weerbericht.

Op de kortste dag levert de zon de minste energie. De periode daarna lengen de dagen, maar ook dan gaat nog altijd meer energie verloren dan dat de zon ons oplevert. Dit is de reden waarom het in de winter gemiddeld nog kouder wordt terwijl de dagen al langer worden.

Hierdoor valt in januari en februari één tot anderhalve dag vaker sneeuw dan in december. En matige vorst (minimumtemperatuur lager dan -5 graden) of een hele dag vorst komt vaker voor in januari dan in de eerste wintermaand.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven