Voor het eerst in 15 jaar een koudegolf in Nederland

31 januari 2018, 14:11

koudegolf-400x266
koudegolf-400x266
koudegolf-400x266

Voor het eerst sinds 1997 beleeft Nederland een officiële koudegolf. Vanaf 7 uur in de ochtend op 29 januari is de temperatuur in de Bilt niet meer boven nul uitgekomen. Bovendien vroor het afgelopen nacht voor de derde achtereenvolgende nacht harder dan -10 graden.

De koudegolf is bijzonder. Het is inmiddels 15 jaar geleden dat we konden spreken van de tegenhanger van de hittegolf. Voor die tijd kwam vaker een koudegolf voor, alleen in de jaren 80 al vijf keer! Deze koudegolf kent een van de laagste minimumtemperaturen. Van de 33 koudegolven is de huidige golf goed voor een derde plaats qua minimumtemperatuur.

Voordat er kan worden gesproken van een koudegolf dient de temperatuur minimaal 5 dagen niet boven het vriespunt te komen in de Bilt. Daarnaast moet het minimaal drie nachten streng vriezen met temperaturen van -10 of kouder. Aan die criteria wordt vandaag voldaan aangezien de temperatuur ook vandaag nauwelijks boven de -5 komt.

Temperaturen

In de nacht naar zondag werd het in de Bilt wederom kouder dan -10. Gisternacht zakte het kwik naar -18.9 en de eerste strenge vorstnacht reikte het kwik tot -10.7 graden Celsius. De kou van de afgelopen dagen is mede toe te schrijven aan het sneeuwdek waardoor er ’s nachts onder een heldere hemel veel uitstraling ontstaat.

Lelystad beleefde in de nacht naar zaterdag de koudste nacht ooit gemeten op die plaats. Met -22.9 graden was het sinds 1956 niet zo koud in februari in Nederland. Op 16 februari 1956 werd in Uithuizermeeden, in de kop van Groningen, -26.8 graden gemeten. Dit is het kouderecord voor februari.

Elfstedentocht en koudegolf

Er kwam sinds 1901 33 keer een koudegolf voor. Opvallend is dat, sinds het bestaan van de Elfstedentocht, bij slechts 10 koudegolven dat jaar geen Elfstedentocht werd uitgeschreven.

Ook komende week zien we nauwelijks verandering in het weerbeeld. Tot en met volgend weekend lijken we vrij zeker in de diepvrieskou te blijven. Zo nu en dan krijgen we te maken met een sneeuwbuitje.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven