Maandverwachting: krijgen we nog meer nazomerweer?

16 september 2023, 07:03

Na een recordlange regionale septemberhittegolf is het nu opnieuw mooi nazomerweer. Zitten er nog meer nazomerse dagen in het vat of laat de herfst zich komende weken van een heel andere kant zien? Dat vertellen we je in deze maandverwachting.

De zomerse warmte is in de tweede helft van september niet ver weg, maar of ze ons nog een keer kan bereiken is erg onzeker. De kans op buien is de rest van september veel groter dan eerder deze maand. En juist die buien maken de temperatuurverwachting onzeker. Op erg buiige dagen kan de temperatuur blijven steken onder 20 graden, maar de echt frisse lucht kan ons niet bereiken. Overigens zijn temperaturen van 17 graden in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten normaal voor eind september.

Klimaatgemiddelde september De Bilt

Sommige dagen verlopen kletsnat met veel regen, waardoor in de tweede helft van september meer neerslag valt dan normaal. Ondanks dat buiig weer de overhand zal hebben, is ook een fraaie zomerse dag nog mogelijk. Als de wind de komende weken een keer vanuit het warme zuiden waait en de zon een dag flink schijnt kan zomaar nog 25 graden worden. Dan kun je dus nog even genieten van een vleugje nazomerweer. En het mooie is dat je in deze tijd van het jaar niet meer kan verbranden, maar met zonkracht 3 kun je nog wel vitamine D opdoen.

De nachten kunnen door het buiige weer juist wat zachter verlopen dan gebruikelijk. Normaal is het 12 graden aan zee tot 8 in het oosten. Nu zitten we daar komende tijd vaak boven. Een dikke jas heb je voorlopig dus nog niet nodig.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

Terrasweer in de herfst. Foto: Marina Nefkens
Terrasweer in de herfst. Foto: Marina Nefkens

Ook in oktober nog nazomeren?

Voor de eerste helft van oktober tonen de weermodellen een normale hoeveelheid neerslag en temperaturen die iets boven normaal liggen. Nu is oktober normaal een natte maand, zeker in de kustgebieden. Boven het warme Noordzeewater ontstaan gemakkelijk buien, die vervolgens het land op trekken een veel regen veroorzaken in de kustgebieden.

Klimaatgemiddelde oktober De Bilt

De middagtemperatuur komt in de eerste helft van oktober gemiddeld nog uit op 15-17 graden en ’s nachts tussen 5 en 10 graden. De herfst wordt dus steeds meer voelbaar, maar soms zitten er ook nog warme dagen tussen waarop het 20 graden kan worden. Gemiddeld gebeurt dit één keer in het noordwesten en drie keer in het zuidoosten van het land. Of het ook dit jaar zover komt is afwachten, maar er zijn wel indicaties dat het wisselvallige herfstweer onderbroken kan worden met wat warme en zonnige najaarsdagen.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Website van het jaar promo 2023

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black