Update maandverwachting oktober: het weer tijdens de herfstvakantie en daarna

15 oktober 2022, 07:01

Genieten van zacht najaarsweer op het terras. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Ben jij vrij in de herfstvakantie? Dan is deze update van de maandverwachting oktober voor jou extra relevant. We bespreken de kansen op fraai najaarsweer in de tweede helft van oktober en blikken ook alvast vooruit naar het weer van begin november.

De verwachting voor de temperatuur in de herfstvakanties is nog behoorlijk onzeker, maar koud wordt het in elk geval niet.

Woon je in regio Noord en heb je komende week vakantie in eigen land? Dan is er kans op een enkele warme dag met maxima van 20 graden en meer. Komende maandag is de kans op een warme dag het grootst, maar ook daarna zijn regionale warme dagen niet onmogelijk. Pakt het allemaal wat minder warm uit dan wordt het 14 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. Voor halverwege oktober is een graad of 15 normaal.

In de week dat regio Midden en Zuid herfstvakantie krijgen zijn normale tot boven normale temperaturen het meest waarschijnlijk. We zitten dan inmiddels in het derde deel van oktober en normaal is het dan een graad of 13.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Stevige wind en enkele buien

Dat we in de tweede helft van oktober in elk geval geen koud weer krijgen heeft te maken met zuiden- tot zuidwestenwinden die de rest van de maand zullen domineren. Deze wind maakt het regelmatig ook wat onstuimig. Vooral aan zee kan het soms stevig waaien. Door de wind voelt het wat minder aangenaam aan dan de thermometer doet vermoeden. In de nacht en vroege ochtend zullen we vanwege de stevige wind niet vaak met mist en vorst te maken krijgen.

Vooral aan de kust kan het soms flink waaien. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Vooral aan de kust kan het soms flink waaien. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en enkele buien. De kans op regen is het grootst in de kustgebieden en het kleinst in het zuidoosten. Doordat de wind ook het minst hard waait in het zuidoosten kan het daar met wat zon al snel heel aangenaam zijn. En dan is het heerlijk weer voor herfstactiviteiten.

Herfstwandeling in verkleurde natuur. Foto: Nicky Wagenvoort
Herfstwandeling in verkleurde natuur. Foto: Nicky Wagenvoort

Het is heel gebruikelijk dat in oktober aan zee de meeste regen valt. Dit komt door het nog warme water van de Noordzee en ook kustconvergentie speelt daarin een rol. Lees hier wat kustconvergentie is.

Kouder in november?

In de eerste week van november tonen de weermodellen weinig verandering. Zuidwestenwinden houden waarschijnlijk de overhand en daarmee worden regelmatig een paar buien en enkele regenzones aangevoerd. Tussendoor is er ruimte voor opklaringen en is het prima weer voor een herfstwandeling. De kans op normaal tot vrij zacht weer is daarbij groot en er valt een normale hoeveelheid regen. Voor begin november zijn temperaturen van 11 à 12 graden gebruikelijk.

Mountainbiken in november. Foto: Martin Herms.
Mountainbiken in november. Foto: Martin Herms.

In de tweede novemberweek stijgt de kans op noordelijke winden en lagere temperaturen. Mogelijk komt de temperatuur dan uit beneden de normaal van 9 à 10 graden. Daarbij neemt dan de kans op mist en vorst in de nachten toe. Dus zorg dat jouw ruitenkrabber gereedligt. Waarschijnlijk valt een normale hoeveelheid neerslag door buien en regenzones die vanaf de Noordzee over ons land trekken.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black