Maandverwachting: blijft het komende tijd zo nat?

16 november 2023, 07:01

November is nog maar halverwege, maar er is nu al meer regen gevallen dan normaal in heel november valt. Wordt de tweede helft van de maand minder nat of lopen de sloten opnieuw over?

Hou de paraplu maar bij de hand, want voor de tweede helft van november verwachten we nog geen einde aan het natte herfstweer. Wel lijken de neerslaghoeveelheden lager uit te vallen dan in de eerste helft van de maand, maar dat zegt vooral veel over hoe extreem nat de eerste helft van november is geweest. Het blijft ook nu nog een komen en gaan van regengebieden en buien, waarbij nog altijd meer regen valt dan normaal. Toch zullen er tussendoor wel vaker droge perioden zijn.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

De temperatuur ligt daarbij onder invloed van westen- tot zuidwestenwinden duidelijk boven normaal, maar hoe zacht het is wisselt wel van dag tot dag. Vooral het komende weekend verloopt zacht met maxima van 11-14 graden en daarbij waait het flink.

Het blijft regelmatig flink waaien. Foto: Hanneke Lucasse
Het blijft regelmatig flink waaien. Foto: Hanneke Lucasse

Volgende week wordt de temperatuurverwachting onzeker, maar de kans op aanhoudend vrij zacht weer met op de meeste dagen maxima van 8-12 graden is het grootst. Ook dan kan het soms flink waaien. Als wat koudere lucht ons land weet te bereiken moeten we het doen met maxima van 5-8 graden.

Zachte nachten en misschien toch een keer vorst?

Doordat het vaak bewolkt is en flink waait verlopen de meeste nachten zacht. Maar als het ’s nachts een keer opklaart en de wind wegvalt kan het ineens een graadje vriezen. Laat je dus in deze zachte maand niet verrassen en zorg dat je de ruitenkrabber in je auto hebt liggen. En ga je op de fiets dan zijn handschoenen op zo’n koude ochtend wel zo fijn!

Soms zullen de autoruiten bevriezen en krijgen we te maken met hagel. Foto: Jolanda Bakker
Soms zullen de autoruiten bevriezen en krijgen we te maken met hagel. Foto: Jolanda Bakker

Afgelopen weekend hadden we ook al zo’n koude nacht tussendoor met de eerste lokale vorst van dit najaar. In De Bilt heeft het dit najaar nog altijd niet gevroren. Gemiddeld komt het in ons huidige klimaat op 3 november tot de eerste vorst in De Bilt.

Trendbreuk in december?

Begin december lijkt de neerslagsom verder af te nemen tot normale hoeveelheden. Dat betekent niet dat we overwegend droog weer krijgen, want december is normaal gesproken een natte en wisselvallige maand. Maar het zal na die kletsnatte november waarschijnlijk wel wat droger aandoen.

Klimaatgemiddelde voor december over de periode 1993-2022.
Klimaatgemiddelde voor december over de periode 1993-2022.

We houden te maken met milde winden vanaf zee, waardoor winterkou ons niet kan bereiken. Maar de temperatuurverwachting is wel onzeker. Waait de wind uit het zuidwesten dan blijft het duidelijk zachter dan de normaal van 7 graden overdag, maar er zijn ook berekeningen waarbij de wind meer vanuit het noorden tot noordwesten waait. In combinatie met regen is het dan waterkoud en landinwaarts neemt de kans op vorst in de nachten toe. Ook is er na al die regen tijdens heldere nachten grote kans op mist.

Lees ook: Dit weer is normaal in december

Zondag lees je in onze winterverwachting wat we verder kunnen vertellen over de meteorologische winter die op 1 december begint.

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black