Maandverwachting: zo warm eindigt de lente

16 mei 2023, 07:17

Maandverwachting
Genieten in het park van een zomerse dag. Foto: Cynthia van Leusden

Stabiel lenteweer hebben we dit jaar nog niet gezien. Telkens werden een paar mooie dagen opgevolgd door buien of een nieuwe temperatuurdip. Ook vandaag en morgen is het fris, maar in het lange hemelvaartsweekend knapt het weer op. Of daarmee een warm en zonnig slot van de lente wordt ingezet lees je in deze maandverwachting.

De huidige temperatuurdip, met maxima van 12-16 graden, is van korte duur. Op Hemelvaartsdag wordt het alweer een stuk warmer met 14 graden op de Wadden tot lokaal 18 graden in het zuidoosten. Vrijdag hebben we weer normale temperaturen met 16 tot lokaal 20 graden en in het weekend wordt het op grote schaal ruim 20 graden.

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in mei

Daarbij schijnt de zon uitbundig en wordt zonkracht 6 verwacht. Je onbeschermde huid kan dan tussen 12 en 15 uur binnen 15-30 minuten verbranden. Ook in het uur voor en na deze piek kun je verbranden, maar dan net wat minder snel. Vergeet je dus niet in te smeren en geniet van een fraai hemelvaartsweekend!

Meer over de verwachting voor deze week lees je in ons weerbericht.

Warmere weer van lange duur?

Het warme lenteweer zal na het hemelvaartsweekend waarschijnlijk aanhouden. Volgende week en tijdens Pinksteren worden maxima van 18-25 graden verwacht. Er is nog slechts een minderheid van de computerberekeningen (30%) die opnieuw een dip in de temperaturen berekent. Er is dus een grote kans dat we de meteorologische lente warm afsluiten en als de warmste berekeningen uitkomen kunnen we de eerste zomerse dagen met maxima van 25 graden noteren. De kans op zomerse temperaturen is zo’n 20 procent.

Misschien wordt het al warm genoeg voor waterpret. Foto: Paul Hermans
Misschien wordt het al warm genoeg voor waterpret. Foto: Paul Hermans

Er zijn daarbij flinke zonnige perioden, maar er ontstaan volgende week ook stapelwolken. Plaatselijk kunnen die soms uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Helemaal stabiel is het lenteweer dus niet, maar de uitzonderlijk natte lente wordt vrij aangenaam afgesloten. Prima weer dus voor allerlei buitenactiviteiten, maar een blik op de radar zal soms nodig zijn.

Volg ook ons energieweerbericht. Daar vertellen we jou of komende tijd veel duurzame energie beschikbaar is.

Zo start de zomer

Leg je korte broek maar klaar voor de start van de meteorologische zomer. Voor begin juni is er een grote kans op bovennormale temperaturen. Normaal liggen de maxima dan rond een graad of 20. De kans op zomerse temperaturen is nu dus groter dan gebruikelijk. De warme lucht wordt met een oostelijke wind aangevoerd naar ons land. De aangevoerde lucht is waarschijnlijk ook vochtig, wat betekent dat er gemakkelijk stapelwolken kunnen vormen en lokale buien kunnen ontstaan.

Klimaat normaal juni De Bilt

Lees ook: Dit weer is normaal in juni

De temperatuurverwachting wordt halverwege juni onzeker. De temperaturen neigen meer naar normale waarden, mogelijk komt de traditionele schaapscheerderskou dan om de hoek kijken. Daar horen dan ook meer wolkenvelden bij, waaruit het soms kan regenen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven