Maandverwachting: komt er eindelijk regen?

15 juni 2023, 07:03

Eindelijk regen? Foto: Gerrit Draaisma

Wekenlang is al geen regen van betekenis in ons land gevallen en de zomer viert hoogtij. Heerlijk natuurlijk die zon en warmte voor een dagje strand, maar misschien ben jij inmiddels wel toe aan een verfrissende bui. En anders de natuur wel! In deze maandverwachting blikken we vooruit op de neerslagkansen in de tweede helft van juni en naar het weer begin juli.

De tweede helft van juni begint waar de eerste helft mee eindigde: een overdosis zon en op grote schaal zomerse temperaturen. Alleen vrijdag haalt een groot deel van het land de 25 graden niet. En in het Waddengebied kun je dagelijks terecht voor verkoeling met maxima van 20-23 graden.

Komende zondag en maandag wordt met een oosten- tot zuidoostenwind weer warmere lucht aangevoerd. De kans op tropische temperaturen van 30 graden neemt dan weer toe. Daarbij blijft het zondag zeer zonnig. Na het weekend stroomt vochtigere lucht ons land in. Hierdoor wordt het broeierig, kunnen stapelwolken ontstaan en zien we voor het eerst weer buienkansen. Eindelijk dus een kans op regen voor jouw tuin, maar het zal ook zweten worden!

Lees ook: Dit is waarom het soms zo benauwd kan voelen

Dit lijkt de overgang te vormen naar een aanhoudend broeierig weertype met soms een felle regen- of onweersbui. Toch zijn de neerslagkansen ook nog niet dermate groot dat jij er elke dag mee te maken krijgt. De buien zullen vaak een lokaal karakter hebben. Daarbij schommelt de temperatuur flink rond 25 graden, met op dagen met voldoende zon en wind vanaf land kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer.

Zweten bij hitte. Foto: AdobeStock / Zenzeta.
Zweten bij hitte. Foto: AdobeStock / Zenzeta.

Hoe begint juli?

Voor de eerste helft van juli tonen de weermodellen temperaturen die duidelijk boven het klimaatgemiddelde liggen. Normaal is het begin juli 20 graden op de Wadden tot 24 in het zuidoosten. Daar zitten we nu dus vaak boven, met daarmee een grotere kans dan normaal op zomerse en tropische dagen. Vier jij vakantie in eigen land? Dan ziet dat er qua temperatuur in elk geval goed uit.

Klimaatgemiddelde juli De Bilt

Lees ook: Dit weer is normaal in juli

Voor de neerslag zien we geen uitgesproken signaal terug in de weermodellen. Buien weten ons begin juli waarschijnlijk, net als eind juni, zo nu en dan wel te bereiken en dan kan een stevige onweersbui zomaar veel regen brengen in korte tijd. Naar verwachting zal dit grote lokale verschillen opleveren en de droogte wordt er niet echt mee verholpen. Maar als we komende week daadwerkelijk overschakelen op af en toe buien, zal de droogte wel minder snel gaan toenemen.

De verwachting voor de komende weken is in lijn met onze eerder gepubliceerde zomerverwachting, waarin de modellen wezen op warmer en zonniger weer dan normaal met wel zo nu en dan een stevige bui.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black